уторак, 18. октобар 2016.

У Дечјем културном центру у четвртак „Деца композитори”

Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори” под називом „Музика мог срца” одржаће се у четвртак, 20. октобра, у 17 часова у Великој  сали  Дечјег културног центра Београда. На концерту ће учествовати мали композитори и кантаутори из Панчева, Вршца, Крушевца, Лазаревца, Ваљева, Беочина, Апатина, Крагујевца, Аранђеловца, Сремске Митровице и Београда, као и гости програма. 

Двадесет једну годину деца Србије учествују на републичком конкурсу који ДКЦБ сваке године расписује за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. Конкурс је намењен деци ученицима основношколског  узраста, од седам до петнаест година. На конкурсу, који је био расписан у јануару, пристигло је више стотина композиција из преко тридесет пет места Србије, које су групно или појединачно, компоновала деца основних школа, на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, у марту, селекциона комисија одабрала је девет инструменталних  и  једанаест вокалних композиција  за које су израђене матрице и које су снимљене у студију „МТ” Микија Тодоровића. Снимљене вокалне композиције нашле су се на новом CD-у.

„Деца композитори” прописан је наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете, науке и технолошког развоја. ДКЦБ и Фестивал „Деца композитори” створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате три аудио-касете, десет аудио CD-а у издњу ПГП-а и пет самосталних  издања која прате и нотне збирке у којима се налази око две стотине седамдесет вокалних композиција.

Дечји културни центар Београда од 1995. године традиционално организује фестивал „Деца композитори” који афирмише младе таленте, промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом. Једини је дечји фестивал на коме деца учествују као композитори, аутори музике и текста и извођачи.