уторак, 29. новембар 2016.

Мали: Бројним пројектима град и република заједно мењају Београд

Рестаурација фасада, измештање аутобуске станице и „Београдска гондола” – само су неки од пројеката које ће Град Београд и Република Србија заједно радити, најавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали у „Београдској хроници”. У центру Београда већ је почела обнова планираних 35 фасада, а још 22 ради „Градско стамбено”, док ће наредне године ово предузеће бити ангажовано на 67 објеката, уз план да сам град уради још педесетак фасада. 

Тако ће проблем по проблем оронулих фасада у централномн градском делу бити решаван, а сваки од тих објеката добиће и декоративно осветљење, сходно одлуци Скупштине града Београда, истакао је Мали. Велику захвалност град дугује премијеру, јер је део новца намењен за ову сврху град добио од Владе Србије. 

– На седници Владе Србије данас је усвојена и препорука о измештању аутобуске станице, чиме и формално може да почне реализација датог обећања. Следеће године, мај, јун најкасније почећемо са изградњом нове аутобуске станице у Блоку 42 у Новом Београду. На тај начин решиће се саобраћајни колапс у овом делу центра Београда, а он сам се отвара за нове инвестиције и развој – истакао је Мали. 

Пројекат комплетног, декоративног осветљавања Калемегдана је у току, а други важан план је повезивање тврђаве гондолом. Како је градоначелник прецизирао, данас је такође на седници владе усвојен ребаланс буџета „Скијалишта Србије”, са којима град планира реализацију овог посла. Следеће године се очекује доношење плана детаљне регулације за ово подручје, након чега би градња могла да почне. 

Овај пројекат важан је за даље привлачење туриста. За протекле две године, додао је Мали, број страних туриста је дуплиран, а ове године за дочек се очекује рекорд и профит двадесет пута већи од улагања. 

Следеће године почеће и реконструкција Старог савског моста, али тако да док се граде две траке за саобраћај, мост ће и даље бити у функцији. Тренутно се ради и идејно решење са две алтернативе будућег тунела који би требало да повезује деоницу од Старог савског моста, поред Економског факултета где треба да прође под земљом до Булевара Деспота Стефана или Дунавске улице. Тај пројекат кошта око 110 милиона евра и могао би да почне да се реализује већ 2018. године, најавио је Мали. 

– Београд је велико градилиште и многи пројекти који су деценијама стајали у фиокама, сада су покренути. Уз све ове пројекте и планираних шест подземних гаража, Београд ће у потпуности бити измењен – закључио је Мали. 

Градоначелник се осврнуо и на текуће обавезе које су у надлежности града и поручио Београђанима да не брину за грејање, јер је само током ове године уложено 1,6 милијарди динара у обнову појединих постројења и система „Београдских електрана”. Зимска служба такође је потпуно спремна и набављен је сав потребан материјал, а очекује се да због најављених ниских температура ускоро буде стављена у први степен приправности.