петак, 17. март 2017.

Синиша Мали: Нових 400 радних места у Капитол парку у Раковици

Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић обишли су данас почетак радова на изградњи Капитол парка у Раковици. Мали је том приликом истакао да ће по завршетку радова посао у Капитол парку пронаћи 400 људи, што ће за исто толико београдских породица представљати нови живот.

Догађају су присуствовали министри у Влади Републике Србије Небојша Стефановић и Александар Антић, главни градски урбаниста Милутин Фолић, в.д. секретара за екологију Горан Триван, председник општине Раковица Владан Коцић, као и директор ЈП „Градско стамбено” Никола Ковачевић.
Градоначелник је нагласио да је пре само неколико месеци овај део Београда био слика и прилика онога што је оставила претходна власт – напуштене хале и затворене фабрике. Према његовим речима, ово градилиште данас представља све оно за шта се актуелна градска власт бори већ три године, а то су инвестиције и нова радна места.

–То је политика од које нећемо одустати, јер у Београду тренутно постоји 502 градилишта. Ова инвестиција је вредна 30 милиона евра, а током наредних осам месеци овде ће радити 1.000 радника домаћих компанија. Када радови буду завршени, 400 људи ће овде пронаћи запослење. Наш циљ је јасан, то су нова радна места и инвестиције, бољи квалитет живота и већи животни стандард свих Београђана, живели они у Раковици, на Чукарици, Теразијама, у Лазаревцу или Младеновцу – рекао је Мали.

Он је захвалио инвеститору, британској компанији „Посејдон груп”, и директору Џејмсу Гану. Мали је нагласио да су преговори били дуги и тешки, али и да је то главна карактеристика посла привлачења инвеститора.

– Није реч само о великим инвестицијама, јер подсетићу вас да смо прошле недеље такође били у Раковици, у насељу Кијево, где се гради канализациона мрежа за двадесетак породица. Инвестиција у канализациону мрежу у Кијеву вреди 10 милиона динара, али ми не правимо разлику, једноставно се боримо за свако радно место и за сваког од наших суграђана. На тај начин стварамо бољу и лепшу будућност за нашу децу. Посебну захвалност дугујемо председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу, без чије подршке, визије и енергије, али и критика, данас не бисмо били овде где јесмо. Потребна нам је политика стабилности и мира, а сигуран сам да ће он ту политику наставити да спроводи у будућности – рекао је Мали и захвалио присутнима јер, како је рекао, долазак оволиког броја људи је доказ да грађани верују људима који воде Београд.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић подсетио је окупљене да је на месту будућег Капитол парка некада била раковичка фабрика „Рекорд“.

– Сви ви који живите у Раковици знате да је на овом месту радила фабрика „Рекорд”, која је још 2006. године званично отишла у стечај, иако и пар година пре тога практично није радила. Од тог тренутка почело је пропадање свега што је овде било. Раковица је платила високу цену лоше и неодговорне политике претходних власти. Сада је у Србији актуелна једна домаћинска власт, која жели да запошљава, која жели бољу будућност за нашу децу – рекао је Стефановић.

Директор „Посејдон групе” Џејмс Ган пожелео је свима добродошлицу на место будућег Капитол парка, подсетивши да је његова компанија већ присутна на српском тржишту са малопродајним парком у Шапцу.

– У наредном периоду ћемо сигурно наставити да инвестирамо у Србију, а већ је договорена изградња сличног објекта и у Сомбору. Када радови буду завршени, грађани Раковице, али и суседних општина, попут Чукарице и Вождовца, моћи ће да се увере у квалитет нове градске комерцијалне зоне – рекао је Ган.

Објекат ће се простирати на око 25.000 квадратних метара простора за изнајмљивање, распоређених у око 40 великих локала различите намене, а градња ће трајати до окобра ове године.