среда, 29. март 2017.

Градоначелник уручио уговоре о додели 49 монтажних кућа за избегла лица

Градоначелник Београда Синиша Мали и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић уручили су данас уговоре о додели 49 монтажних кућа за избегла лица из Хрватске и Босне и Херцеговине која живе на територији Београда, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања. 

Градоначелник је, у Свечаној сали Старог двора,  истакао да се сада исправља велика неправда према избеглим лицима, која траје више од две деценије. Он је најавио да ће монтажне куће бити завршене до краја године и указао да је овај пројекат збрињавања избеглица један од највећих успеха ове градске администрације. 

– Град Београд се први пут бави питањем збрињавања избеглих лица на начин на који и треба да се бави, а све у оквиру великог пројекта који заједно спроводимо са Владом Србије, с циљем да сви избегли из бивших југословенских република добију кров над главом – указао је Мали. 

Он је најавио да ће у те сврхе током лета бити положен камен темељац у насељу Камендин за 275 станова, док се већ гради 235 станова у насељу Овча.

Такође, 303 породице добиле су грађевински материјал  да подигну своје куће, као и 69 лица сеоска домаћинства, навео је градоначелник. 

Дачић је подсетио да је реч о регионалном стамбеном програму који је договорен у Сарајеву и који већ има пуну примену по целој Србији.  Програм, према његовим речима, треба да у Црној Гори, Хрватској, БиХ и Србији реши питање избеглих лица – да се реше сви случајеви и затвори то питање.

Он је истакао да се не ради о кредитним средствима, већ о бесповратним донацијама (Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке и других земаља ЕУ) и да ће изграђени објекти остати нашој земљи, онима који ће то добити. Такође је нагласио да овај програм нема везе са мигрантском кризом.

Додела уговора за 49 монтажних кућа решава се у оквиру Трећег потпројекта Регионалног стамбеног програма који се односи само на избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине на територији Београда, вредним близу 14 милиона евра, којим је предвиђено да 656 породица реши своје стамбено питање.

Догађају су присуствовали в.д. градског секретара за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, као и представници дипломатског кора.