субота, 11. новембар 2017.

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Полагањем венаца на више комеморативних скупова на београдском Новом гробљу  градски челници обележели су данас Дан примирја у Првом светском рату, којим је окончан Велики рат. 

У оквиру централне државне церемоније која је одржана код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату а коју је предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, венац је у име Града положио члан Градског већа Слободан Шолевић. 

Слободан Шолевић је истакао да овај дан обележавамо као дан велике победе српске војске и српске државе у Првом светском рату. 

–    Данас одајемо почаст свим војницима који су изгубили живот на територији Србије, храбро се борећи се истину, слободу и правду. Захвални смо свим херојима и онима који су дали свој живот да бисмо ми данас живели слободно – казао је Шолевић и додао да овај дан не означава само потписивање примирја и крај рата већ представља симбол слободе, победе и, пре свега, савезништва. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић указао је на трагику Светског рата и херојство српског народа.

– Наш српски народ, много је пропатио у Првом светском рату: Сразмерно укупном броју становника, поднео је једну од највећих жртава у Европи и свету. Херојска српска изгнаничка војска, делујући преко и изнад својих могућности, вођена једино мишљу о ослобађању поробљене отаџбине дала је немерљив допринос победи Антанте у Првом светском рату. Зато, најмање што наша и будуће генерације могу да учине је,  да негујемо успомену на наше претке-ослободиоце из периода ослободилачких ратова и увек изнова опомињемо на значај њиховог надљудског подвига, на величину њиховог духа и снагу њихових уверења – рекао је Ђорђевић.

Он је додао да данас, 99 година након Дана примирја у Првом светском рату, можемо потврдити да не постоји рат који ће окончати све ратове, али да мир, разумевање, сарадња и испружена рука пријатељства могу бити почетак нечег што нам је, можда неправедно, до сада бивало ускраћено.
У оквиру Дана примирјачлан Градског већа  Слободан Шолевић у име Града положио је венац и на гробљу Комонвелта.

Истим поводом, на Спомен костурницу руских војника венац града положио је члан Градског већа Стево Таталовић, који је истакао да је сећање на жртве Првог светског рата и обавеза и част.

–    Све жртве заслужују сећање са жељом да то буде само сећање на зле дане који нам се никада више не смеју поновити – истакао је Таталовић.
Венце и цвеће на меморијале Првог светског рата положили су и представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, дипломатски представници, удружења која негују сећање на Први светски рат и бројни грађани.