понедељак, 14. мај 2018.

Никодијевић: Поздрављамо иницијативу да се изради споразум о сарадњи Београда и Каира

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић примио је данас у Старом двору новоименованог амбасадора Републике Египат Амра Алгувејлија.
Изразивши добродишлицу новом амбасадору Египта у Србији, председник Скупштине града подсетио је на традиционално пријатељство између Србије и Египта из времена развоја несврстаних, али и на чињеницу да се ове године навршава јубилеј – 110 година успостављања дипломатских односа Краљевине Србије и Египта.

Никодијевић је поздравио иницијативу да се приступи изради предлога споразума о пријатељству и сарадњи између Београда и Каира. 

– Овај споразум треба да подстакне развој културне, научне и образовне сарадње две престонице и да установи праксу размене младих уметника и научника. Оба града, и Београд и Каиро леже на двема великим рекама и по томе су веома слични и сигурно би могло доћи до корисне размене искустава у раду великих комуналних система и изградњи саобраћајне инфраструктре о чему су, према речима амбасадора, привредници из Каира изразили интересовање. Сарадња би се могла успоставити и у домену туристичке привреде, с обзиром да Београд бележи вишегодишњи значајан раст у броју посета страних туриста  – истакао је Никодијевић, додајући да та чињеница није прошла незапажено код  туристичких посленика.

Амбасадор Египта Амр Алгувејли најавио је да ће поводом 28. јула – Националног дана Арапске Републике Египат, у Народном позоришту у Београду гостовати модерни ансамбл плеса из оперске куће Каира. На тај начин ће се публици у Србији представити део културног наслеђа ове пријатељске земље.

У сарадњи са Секретаријатом за културу наговештена је могућност организовања занимљиве изложбе – иконографија древних Копта, што би побудило интересовање домаће публике.

На састанку је закључено да се интензивирају и правне и техничке припреме о свим аспектима израде споразума о сарадњи и пријатељству између Београд и Каира.