недеља, 10. јун 2018.

Младеновић: Крај династије Обреновић променио историју Србије

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је венац на местo где су убијени краљ Александар и краљица Драга, чиме је обележена 115. годишњица Мајског преврата, као и на местo погибије кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку.

Младеновић је истакао да Град Београд на данашњи дан обележава два трагична догађаја из наше историје, смрт два млада владара династије Обреновић, краља Александра и његове супруге, као и кнеза Михаила.

– Краљ Александар Обреновић је већ као млад био у ситуацији да управља Србијом која се налазила у интересу великих сила, Русије и Аустроугарске.  Његову владавину обележио је и велики унутрашњи отпор, али је он задужио Србију по питању верске и културне баштине, као и модернизације државе. Свирепим убиством током Мајског преврата, који је згрануло цео свет, последњи владар династије Обреновић је изгубио живот – рекао је Младеновић.

Он је подсетио да је кнез Михаило Обреновић пре 150 година убијен у атентату у Кошутњаку, што је направило прекретницу у начину и функционисању власти у Србији, али и по питању безбедности српских владара.

– Србија је са кнезом Михаилом коначно ослобођена од Турака, па тако и Београд као свој дан обележава дан када су кључеви града предати кнезу Михаилу. Србија је тако стекла самосталност и ослободила се присуства турске војске. Кнез Михаило је био млад владар који је у Србију довео позориште и високе школе и на тај начин почео да гради модерну државу. Његов живот је на несрећу прекинут атентатом и убиством, а питање је како би се историја Србије одвијала да је остао жив – нагласио је помоћник градоначелника и поручио да неговањем историје и традиције чувамо сопствени идентитет и слободу.