понедељак, 11. јун 2018.

Никодијевић: Београд поносан на пројекат „Друмска стрела”

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је данас на Машинском факултету представљању „Тенфоре друмске стреле”, прототипа тркачког аутомобила који је израдио тим од преко 50 студената са осам факултета Београдског универзитета. Представљању седмог по реду тркачког возила које ће учествовати на два предстојећа светска „Формула студент” такмичења у Италији и Чешкој присуствовали су представници Универзитета у Београду, министарстава, студентских организација и удружења, као и спонзори тима „Тенфоре друмска стрела”.

Председник Скупштине града изразио је задовољство успехом београдских студената који су успели да конструишу такву формулу која се равноправно такмичи са најбољим студенским пројектима ове врсте у Европи.

– Изузетно сам поносан што ови млади људи на најбољи могући начин представљају Београд и што се већ седму годину заредом успешно такмиче са својим колегама. Њихов рад је искључиво резултат ентузијазма студената и њихових професора. Наше је да препознамо њихов труд и резултате, да им дамо могућност да наставе да развијају своју креативност и да своје знање преточе у праксу. Ми смо у Граду Београду предузели неколико различитих мера којима дајемо подстрек студентима да остану у својој земљи и да се овде развијају. Ту су конкурси за финансирање студентских пројеката, старт-ап кредити, рад у Научно-технолошком парку, подстицаји за отварање властитог предузетништва, БГ пракса и многи други, које ћемо у наредном годинама наставити да проширујемо – истакао је Никола Никодијевић.

Декан Машинског факултета др Радивоје Митровић истакао је да поред врхунских теоријских знања студенти треба да стекну и практична знања и да је овакав пројекат један од њих. 

– Сада је то пројекат не само Машинског факултета већ и целог Београдског универзитета, и надам се да ћемо у наредним годинама успети да студентима пружимо још боље услове за овакве врсте активности. Ово је начин да се стекну како потребна практична знања тако и предузетничке компетенције, како би касније могли да започну сопствени бизнис – казао је Митровић.

Чланови тима пројеката „Тенфоре Друмска стрела” уложили су више од 50.000 сати и створили до сада најбржи модел формуле конструисан у Београду, који брзину до 100 километара на сат достиже за свега четири секунде.