среда, 13. јун 2018.

„Фантастични Шангај“ у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас пројекат „Фантастични Шангај“ у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ и том приликом поручио да ће овај пројекат помоћи да се Београд и Шангај још више приближе, али и да се културна размена подигне на виши ниво.

Догађају су присуствовали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, члан Градског већа Фадиљ Еминовић, секретарка за културу Ивона Јевтић, виши саветник у Секретаријату за културу Андрија Бојанић, представници амбасаде НР Кине у Србији, председник Друштва „Далеки исток“ Горан Васиљевић.

Петронијевић је замолио госте из Кине да направе што више прилога о Београду и, како је навео, граду у који људи из НР Кине долазе без виза и добрим авионским превозом.

- Ако 25 милиона људи, колико има Шангај, погледа те прилоге, ако десет одсто њих пожели да дође у Београд, нека и један одсто дође то је 250.000 нових гостију. Управо догађаји попут овог у павољону „Цвијета Зузорић“ утичу на то да се повећа атрактивност Београда као туристичке дестинације за грађане Шангаја. Мислим да ћемо заједничким радом у будућности, са још оваквих манифестације, да побољшавамо наше односе и да оставимо добар пут будућим генерацијама – истакао је Петронијевић.

Он је подсетио да општина Вождовац и шангајски дистрикт Ђадинг имају добру сарадњу, те да су ове две братске општине почеле са програмом факултативног учења кинеског језика у београдским средњим и основним школама.

- Млади људи су управо мост наше привреде и културе и они су будућност наших односа. Кина и Србија су пријатељске земље које немају спорова и које једна другој велику међународну подршку. Однос председника НР Кине Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића је помогао да се сарадња подине на виши ниво – нагласио је Петронијевић и захвалио НР Кини на „принципијелном ставу непризнавања државе Косово и подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије“.

Секретарка за културу Ивона Јевтић је рекла да се манифестација „Фантастични Шангај“ одржава под слоганом „Један појас, један пут“, те да ће у наредна четири дана заинтересовани имати прилику да се кроз изложбу фотографија градова Шангаја и Београда, кроз програм „Београд у очима шангајског писца“, као и изложбу „Шангај 360“ у Кнез Михаиловој упознају са једним од два навећа града НР Кине.

- Србија и Кина годинама уназад унапређују сарадњу, а мене посебно радује чињеница да је културна размена и сарадња две републикена тако завидном нивоу – нагласила је она и подсетила да је прошле године у српској престоници одржана манифестација „Дани Пекинга у Беграду“, а да ће „Дани Београда у Пекингу“ бити одржани ове године.

Након отварања манифестације одржана је изложба фотографија „Београд – Шангај“, као и књижевно вече кинеске песникиње и амбасадорке српског туризма у Кини Чен Дануан.