четвртак, 14. јун 2018.

Весић: Београдска вода највишег квалитета, тражимо одговорност за оне који шире лажне вести

Београдска вода је исправна за пиће и њен квалитет је одличан, а лажне вести на друштвеним мрежама представљају кривично дело које смо пријавили полицији, казао је на данашњој, ванредној конференцији за новинаре у Старом двору заменик градоначелника Београда Горан Весић. Он је суграђанима поручио да слободно пију градску воду и да не наседају на провокације и то демонстрирао тако што је на крају конференције, заједно са директором ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драганом Ђорђевићем и директорком Градског завода за јавно здравље проф. др Душанком Матијевић, попио чашу воде из чесме. 

– Ради се о организованим лажним вестима у којима се грађани упозоравају да не пију воду наредна два дана јер се, наводно, грешком просуо метан пун канцерогених честица. Људи који шире овакве вести су прави људски олош. Закон о јавном здрављу и Закон о здравственој заштити јасно прецизирају кривичну одговорност за ширење лажних вести и панике када је у питању јавно здравље. Једини надлежни за давање тачних информација о квалитету воде су Завод за јавно здравље и ЈКП „Београдски водовод и канализација” и свако ширење лажних вести је кривично дело. Ми смо још јутрос пријавили овај случај полицији и очекујемо да Одељење за високотехнолошки криминал нађе људе који шире лажне вести и да они у складу са законом буду процесуирани и да одговарају. Није први пут да се шире гласине о водоводу, али јесте први пут да се масовно, са много места шире лажне информације и шаљу путем СМС порука – казао је Горан Весић, показавши одштампани примерак једне такве вести.

Заменик градоначелника истакао је да је Градски завод за јавно здравље јутрос издао саопштење у којем је наведено да је квалитет београдске воде у складу са свим правилима и да је квалитет воде одличан. 

– Мерења се врше сваки дан, а и данашња потврђују да су резултати наше воде такви да је она потпуно исправна. Њен квалитет је много бољи и од флашираних вода и то ће рећи свако ко се на стручан начин бави анализом квалитета воде. Ниједног часа не постоји могућност да дође до промене квалитета воде а да се то не утврди од Завода или „Водовода” који то контролишу. Када би се то којим случајем догодило, људи који контролишу квалитет воде били би одговорни у складу са законом када не би упозорили на време како Град Београд тако и грађане. Ово је био организовани покушај да се унесе паника у становништво, изазове хаос и неповерење према надлежним институцијама. Град Београд и његова предузећа одговорно раде свој посао и ми смо први који би обавестили грађане да постоји било какав проблем – подвукао је Горан Весић.

Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић истакао је да је ово бруталан начин како неке групације покушавају да ширењем панике остваре неке своје циљеве. 

– Ове године је 126 година постојања „Београдског водовода и канализације” и за све то време није се десио ниједан несрећан случај. Одговорно тврдим да у ЈКП „Београдски водовод и канализација” раде веома стручни и одговорни људи. Ми имамо најсавременије лабораторије и вршимо свакодневно у неколико наврата контролу како сирове воде тако и воде коју дистрибуирамо нашим потрошачима, а кровну контролу обавља Градски завод за јавно здравље. Београђани пију здраву пијаћу воду и ниједног момента не треба у то сумњати – казао је Ђорђевић.

Директорка Градског завода за јавно здравље Душанка Матијевић указала је да је ова институција основана управо да би бринула и чувала здравље грађана.

– Ми водимо рачуна о томе какву воду овај град пије, какав ваздух се удише, каква је земља по којој газимо, какву храну једу наша деца у вртићима и школама, какву храну ћете добити у ресторанима. Програм контроле воде један је од најригорознијих који постоји, први је у БВК на пет места, а на истим водозахватима је контролише и Завод. С обзиром на то да се ширила лажна вест да је у води метан, морам подсетити да је у питању земни гас који је јако слабо разградив у води и који би испарио одмах, а што знају сви основци. Ми смо урадили и хемијске и најпрецизније микробиолошке анализе, а постоји и посебан програм где на диструбитивним местима, на неких 100 узорака недељно изнова контролишемо стање. Вода је исправна, а ако нешто није у реду, ја ћу бити прва која ће на то упозорити и градске власти и целокупну јавност – истакла је Матијевићева.