петак, 21. септембар 2018.

Радојичић: Принципи Европске недеље мобилности важни сваког дана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић се први одазвао позиву Сталне конференције градова и општина (СКГО) да учествује у акцији „Дан без аутомобила у градовима и општинама” и рано јутрос прошетао до свог радног места у Старом двору.

– Ова иницијатива је јако добра јер нас опомиње да је за наше здравље али и за очување животне средине важно да пешачимо, возимо бицикл, више се ослањамо на градски превоз него на сопствене аутомобиле у којима се неретко вози само један човек. Драго ми је да су се многи градоначелници и председници општина широм Србије укључили у ову акцију јер је ова тема значајна не само данас, већ сваког дана – каже Радојичић.

Акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама” организује Стална конференција градова и општина у оквиру Европске недеље мобилности којом се подстичу алтернативни видови саобраћаја у односу на моторизоване чиме се смањује коришћење путничких аутомобила и побољшавају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака.

Тим поводом, градоначелник истиче да Град Београд активно ради на пројектима усмереним ка решавању проблема у саобраћају и повећању квалитета живота грађана.

– Нерационална употреба моторних возила је проблем са којим се суочавају пре свега велики градови и који кроз стварање великих гужви утиче на свакодневицу грађана. Морамо да мењамо навике, али и Град мора много да уради у овој области. Циљ нам је да Београђанима омогућимо да се брже и лакше, него што је то сада, крећу кроз наш леп град. Имамо план умрежавања саобраћајница и постојећих ресурса и пројекат који ће томе у највећој мери допринети је Метро, са чијом изградњом почињемо крајем 2020. године. Не треба заборавити да смо проширили зону за шетање у центру града, али и да ће жичара која ће повезивати Калемегдан и Ушће, поред тога што ће бити туристичка атракција, допринети лакшем преласку преко реке – каже градоначелник.

Европска недеља мобилности одржава се сваке године од 16. до 22. септембра. Тема овогодишње кампање је комбиновање различитих видова превоза под слоганом „Комбинуј и крећи се” у коју је укључено више од 2.600 градова и општина из 50 држава са више од 250 милиона становника.

Акцију су подржали градоначелници Београда, Сомбора, Ниша, Шапца, Крушевца, Краљева, Новог Сада, Крагујевца, Суботице, Панчева, Зајечара, Сремске Митровице, Лознице, Пирота, Смедерева, Лесковца, Врања, као и председници општина Бела Паланка, Богатић, Сврљиг, Лапово, Осечина, Баточина, Врбас, Мионица, Прешево, Србобран, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Пећинци, Врњачка Бања, Медвеђа, Гаџин Хан, Аранђеловац, Бечеј, Кањижа, Свилајнац, Бачка Топола, Чајетина, Сокобања и градских општина Стари Град, Савски Венац и Младеновац из Београда и Пантелеј из Ниша.