четвртак, 13. децембар 2018.

Oбележен Дан ослобођења Београда у Првом српском устанку

Градски менаџер Горан Весић положио је данас, поводом 212 година од  ослобођења београдске вароши у Првом српском устанку, венац на Споменик Карађорђу на Светосавском платоу. 

Весић је подсетио да су на данашњи дан пре 212 година српски устаници под командом вожда Карађорђа почели са ослобађањем Београда. Он је нагласио да је Београдска тврђава ослобођена нешто касније, али да је Београд на данашњи дан постао слободан. 

– Ослобађањем Београда, устаничка Србија се конституисала као независна српска држава, први пут после више векова турске окупације. Од 15. века, када је Београд пао под турску окупацију, са изузетком неколико периода када су Аустријанци владали Београдом, нашим градом владали су турски освајачи. Уз ослобођење града, Београд је постао и средиште нове српске државе и ту су почеле да се развијају све институције које су за нас биле важне, културе, образовања и државне управе. Зато данас треба да памтимо све ове догађаје и да их се сећамо, јер да није било ослобађања Београда у Првом српском устанку, питање је како би изгледала наша историја данас – рекао је Весић.

Заменик градоначелника нагласио је да градска власт настоји да негује културу сећања.

– Мислим да је важно за један народ да води рачуна о значајним људима из своје историје и да обележава значајне датуме, јер ако то не радимо, онда не знам како можемо да планирамо будућност. Ми смо народ који има своју историју, па ће тако идуће године бити осам векова уставности Србије, односно од Крмчије Светог Саве. Ми смо народ који је своју државу имао и у средњем веку, који је имао славне револуције кроз Први и Други српски устанак, дакле имамо шта да славимо и да покажемо. Није нормално да не обележавамо битне датуме из своје историје које имамо, јер видимо и неке народе који немају своју историју па измишљају датуме. Ми имамо шта да славимо и зато ћемо наставити то да чинимо и у будућности – казао је Горан Весић. 

Председник Главног одбора Задужбинског друштва „Први српски устанак” из Орашца Бранко Златковић подсетио је да ово друштво од 1990. године одаје почаст вожду Карађорђу.

– Данашњи дан означава почетак ослобођења града у Првом српском устанку, а Београд је коначно ослобођен три месеца касније, почетком 1807. године. Београд је тако постао престоница устаничке Србије, на чијем су се пламену слободе грејале касније генерације и зато наше друштво овим историјским догађајима треба да прида пуну пажњу – истакао је Златковић.