уторак, 22. јануар 2019.

Одржана свечана академија Балканског научног центра Руске академије природних наука

Руски и српски народ везују године, па и векови, сарадње, братства, љубави и поштовања. Београд је сведок тог пријатељства, посвећености и оданости два народа, поручио је данас помоћник градоначелника Андреја Младеновић на свечаној академији Балканског научног центра Руске академије природних наука која је уприличена у Старом двору.

– Историја наших народа проткана је пружањем несебичне помоћи у тешким ситуацијама. Београд је имао част да након Октобарске револуције и великог страдања руског народа, постане уточиште великом броју сјајних научника, културних радника и интелектуалаца. То је после Првог светског рата значило пуно, иако људима који су у том тренутку избегли у Србију тај период свакако није остао у лепом сећању након напуштања сопствене земље. Они су пронашли свој нови дом, а Србија је добила велики број сјајних људи, који су дали велики допринос развоју наше науке, културе и привреде – истакао је Младеновић.

После страшног страдања у Првом светском рату то је много значило Србији како би кренула напред, навео је Младеновић и подсетио да се руски народ нашао у Србији и у Другом светском рату, те су 1944. године јединице Црвене армије, потпомогнуте снагама народно-ослободилачке војске, ослободиле Београд из руку Немаца. 

– Нисмо заборавили те жртве и све друго што је руски народ урадио за нас. Подршка руског народа није престала до данас и на томе смо изузетно захвални. Та захвалност не може да се искаже речима, али сваког дана мора да буде присутна. Надам се да ће догађаји попут овог бити наставак изузетне сарадње и пријатељства два народа и да ћемо у будућности бити сведоци многобројних догађаја у организацији Руске академије природних наука и њен Балкански центар – нагласио је Младеновић.

Како је рекао, сигуран сам да ће сарадња са Српском академијом наука и уметности и нашим универзитетима, али и другим научним институцијама постати нова традиција и нови начин повезивања наших народа.

Помоћник градоначелника Београда је истакао да су руски и српски народ, као и наше државе, повезани су више начина и подсетио да је недавно више од 100.000 људи на улицама Београда поздравило председника Руске Федерације Владимира Путина.

Присутнима се обратила вицепредседница и научна секретарка Руске академије природних наука Лида Владимировна Иваницкаја и Андреји Младеновићу уручила плакету и повељу у знак захвалности за допринос развоју науке.

Председник Балканског научног центра Руске академије природних наука Митар Лутовац je изразио задовољство што су данас уручене повеље академицима, члановима државних академија наука у својим земљама.

– Балкански научни центар Руске академије природних наука почео је са радом у јулу прошле године. За то време реализовали смо четири међународне конференције, две у Србији и две у Црној Гори. Наша мисија је приближавање руске науке, али и науке целог света, научном миљеу Балкана – поручио је Лутовац.

Свечаност у Старом двору се одржава поводом уручења повеља изабраним академицима и сарадницима са Балкана, а гости су били и чланови Президијума Руске академије природних наука.