среда, 20. фебруар 2019.

Трајно решен проблем са грејањем у ОШ „Стефан Немања”

Проблем са грејањем у Основној школи „Стефан Немања” на Сењаку трајно је решен гасификацијом ове школе, која је завршена током зимског распуста, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Школа је прикључена на даљински систем грејања, проблем са грејањем је сада трајно решен, систем се тестира ове недеље и све ће бити спремно за почетак полугодишта, 25. фебруара – рекао је Гак, гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

Он је рекао да је то за све добра вест, те да је циљ да се све школе у Београду, које за то имају могућност, прикључе на даљински систем грејања.

Гак је рекао и да је Град Београд у јануару исплатио родитељима око 320 милиона динара субвенција за боравак у приватним вртићима, односно да нови систем издавања одбијеница никако не утиче на родитеље око 17.000 деце која су већ у систему.

– Одбијенице ће се и даље издавати, али сада сагледавамо ситуацију и уводимо новину да се убудуће оне издају стриктно по приоритетима – поручио је.
Гак је истакао да је у овом тренутку у Београду око 70 одсто деце узраста од једне до шест година обухваћено предшколским образовањем, што је, како је рекао, близу европског просека.

Он је додао и да ће у наредним месецима бити расписан тендер за појачано физичко-техничко обезбеђење у вртићима, за шта је Секретаријат за образовање и дечју заштиту обезбедио новац.

Гак је најавио и да ће ускоро у предшколским установама бити расписани јавни конкурси за пријем око 200 људи у стални радни однос.

– Конкурси ће бити расписани у исто време због боље контроле и јавности процеса. Дугујемо велику захвалност Влади Србије која је одобрила ново запошљавање јер је заиста било неопходно – рекао је Гак.

Он је истакао да је капитални буџет за школе у Београду за ову годину 890 милиона динара, те ће ове године почети и изградња нове школе у Лештанима, за коју је тендер за избор извођача радова у току. После више од десет година, додао је Гак, Београд у овом тренутку нема ниједну школу у блокади.

– Велике смо напоре уложили да постигнемо овај циљ. Секретаријат је отплатио око 40 милиона динара дугова за четири школе које су биле у дугогодишњим блокадама и оне сада могу нормално да функционишу – закључио је Гак.