четвртак, 9. мај 2019.

Весић: Марш „Бесмртни пук” сећање на наше славне претке и борбу против фашизма

Поводом 9. маја, Дана слободе, заменик градоначелника Горан Весић положио је венац на Споменик ослободиоцима Београда и предводио марш „Бесмртни пук”, који се четврту годину заредом одржао у нашем главном граду и чиме је одата почаст свим жртвама у борби против фашизма. Венце су положили и министри у Влади Србије Ненад Поповић и Зоран Ђорђевић, председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије Константин Косачов и председник Одбора за социјална питања Валериј Рјазански, амбасадор Русије Александар Чепурин, те представници амбасада Казахстана, Азербејџана, Белорусије, Украјине, СУБНОР-а, Руског дома и бројни други поштоваоци. 

Марш „Бесмртни пук”, који се кретао трасом од Рузвелтове улице до Старог двора, окупио је ове године више хиљада грађана, представника републичке и градске власти, потомке и поштоваоце бораца Великог отаџбинског рата.

Горан Весић је тим поводом изјавио да Београд данас с поносом слави Дан победе над фашизмом и дан када је „слободољубиво човечанство однело победу над највећим злом”.

Он је подсетио да су Србија и Русија дале највеће жртве у борби против фашизма.

– Покрет „Бесмртни пук” настао је 2011. године у Русији, у граду Томску, када је марширало пет хиљада људи, док је прошле године марширало више од дванаест милона људи у четрдесет земаља широм света. Београд се покрету прикључио пре четири године када је Скупштина града дала своју подршку, а ове године подршку је дала и Република Србија. Нама је месту у маршу и пуку јер смо га заслужили крвљу – рекао је Весић.

Он је додао да ће град следеће године упутити званичан предлог Министарству просвете да сваког 9. маја први час у школама почне сећањем на борбу против фашизма.

– Марш „Бесмртног пука”, као и сви датуми који се обележавају у знак сећања на победе у Другом светском рату, важни су како бисмо се одупрели покушајима ревизије историје. Нажалост, последњих деценија у свету све су активнији они који мисле да могу да промене историју и који тврде да су жртве агресори, а агресори жртве. Само ако се сећамо свих ужаса фашизма и свих оних који су пали у борби против фашизма спречићемо сваки покушај ревизије фашизма – истакао је Весић.

Овим маршом сећамо се свих наших славних предака, који су дали своје животе, али и наше историје и свега што је Србија дала у борби против највећег зла у историји човечанства, поручио је Весић. 

Министар Поповић се осврнуо на идеале прошлости на којима су засноване наша садашњост и будућност – а то су слобода и независна отаџбина. 

– Херојство наших предака вечно надахњује и покреће сваку нову генерацију. Девети мај је дан када су Србија и Русија заједно победиле нацизам, највећу неман 20. века. С поносом се сећамо наших предака који су јуначки дали своје животе да бисмо ми данас живели мирно и безбедно – рекао је Поповић.

Он је изразио захвалност Граду Београду, који је четири године вредно помагао, како је навео, „народну и патриотску акцију”, као и пријатељима из Русије. 

Министар Ђорђевић је истакао да је овај дан величанствен за Србију.

– Држава је ове године стала иза манифестације и желимо да сваке године организација буде под покровитељством државе. Ове године одржава се у дванаест градова у Србији и верујем да ће их следеће године бити још више. Верујем и да наши млади неће заборавити све оне који су дали свој живот за нашу земљу, немамо право на то – поручио је Ђорђевић.

На челу „Бесмртног пука” ношена је застава коју је министар Ђорђевић донео из Русије и предао је заменику градоначелника, а грађани су носили и фотографије својих предака који су учествовали и страдали у борбама током Другог светског рата, српске и руске заставе. 

На платоу испред Скупштине града уприличен је концерт који организују Руски дом, Град Београд и Влада Града Москве, а манифестација се завршава пројекцијом филма „Балканска међа”.