уторак, 14. мај 2019.

Градоначелник Радојичић: „Свесрпски дечји сабор” је од велике важности за српски народ у дијаспори

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић говорио је данас на конференцији за медије поводом одржавања другог по реду „Свесрпског дечјег сабора”, који се одржава од 23. до 28. маја под покровитељством председника Србије Александра Вучића. 

На конференцији су говорили и  в.д. помоћника директора Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић, уредница манифестације Ивана Табори Обрадовић и председник УО Дечјег културног центра Београда Миња Субота.

Радојичић је истакао да је чување националног идентитета Срба ван граница Србије политика коју прокламује председник Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије.

– Љубав која постоји према нашој култури, традицији и језику требало би је неговати и развијати, а то се управо чини оваквим саборима – нагласио је градоначелник. 

Он је подсетио да многи Срби који живе ван граница наше државе и поред доброг материјалног статуса жуде за својим матерњим језиком и културом. 

– Сабор је ту да им надомести везу са својим коренима и својом матичном земљом и тако их учини задовољнијим. Град Београд ће помоћи деци која буду боравила у Србији да на најлепши могући начин запамте наш град и да им остане у лепом сећању – рекао је градоначелник. 

Према његовим речима, деца узраста од 10 до 14 година која буду боравила у Србији запамтиће своју земљу и то ће сигурно оставити трага на њих. 

– Град Београд, заједно са Министарством спољних послова – Управом за сарадњу са дијаспором, као организатори потрудиће се да им српско културно наслеђе представе на најбољи могући начин – рекао је Радојичић.

Николина Милатовић Поповић рекла је да ће на „Свесрпском дечјем сабору” бити 70 деце из иностранства и исто толико деце из Србије.

– Министарство је прошле године овај сабор пројектно суфинансирало, а затим га је препознало као место и чин афирмације српског идентитета и јачања веза са матичном државом у оквиру најмлађе популације – рекла је Николина Милатовић Поповић. 

Ивана Табори Обрадовић нагласила је да ће ове године учесници бити деца из једанаест држава – из Аустралије, САД, Велике Британије, Норвешке, Шведске, Немачке, Северне Македоније, Хрватске, Словеније и Румуније. 

– Програм ће се састојати из радионица, обилазака културно-уметничких знаменитости у нашој престоници, музеја, верских објеката, а затим и музеја на отвореном у Тршићу, где ће се детаљније упознати са нашим писмом и језиком, а присуствоваће „и Ђачком Вуковом сабору” – истакла је Ивана Табори Обрадовић и додала да је домаћин овогодишњег сабора Основна школа „Старина Новак”.