субота, 14. септембар 2019.

Весић: Велико ратно острво је природни драгуљ Београда

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Велико ратно острво, које је окарактерисао као благо и природни драгуљ Београда. Сваке године ово острво се шири, а само током последњих деценија увећано је за педесетак хектара. Оно има немерљив значај за главни град, навео је Весић, јер обилује природним богатством и заштићеним врстама.

– Град Београд на посебан начин брине о Великом ратном острву, на њему се природа чува и није дозвољена градња. Тренутно се уређује природни канал Галијаш, који је природно мрестилиште риба. Река стално наноси муљ, па је до сада очишћено скоро 650 метара каналског простора и наставиће се са радовима, како би када вода надође, рибе нашле своје склониште и мрестилиште током зиме и пролећа – рекао је Весић.

„Зеленило – Београд” овде има своју базу, простор је намењен едукацији ученика, а истовремено радници предузећа уређују шуму и подмађују је садницама.  

– Има доста планова за Велико ратно острво, али сви они се налазе у оквиру Плана генералне регулације зелених површина, који је недавно, а први пут у историји, усвојила Скупштина града Београда. План предвиђа повећање зелених површина у граду са тренутних 15 на 25 процената. Велико ратно остраво део је овог плана и зато је у потпуности заштићено од сваке врсте уништавања, те је обезбеђено да овде, такорећи, влада природа – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је додао да све што се ради на овом простору јесте у функцији природе и њеног очувања. Остраво треба да постане доступније већем броју грађана Београда, али не као туристичка атракција да би се очувало какво јесте, нагласио је Весић, и најавио да ће се искористити фондови Европске Уније за заштиту Дунава како би природа остала заштићена. 

Велико ратно остраво, заједно са замеником градоначелника, обишли су и градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић са сарадницима и Слободан Станојевић, директор „Зеленила – Београд”.