уторак, 8. октобар 2019.

Откривена спомен-плоча убијеном турском амбасадору Галипу Балкару

Председник Скупштине града Никола Никодијевић присуствовао је данас на углу Булевара краља Александра и Ресавске свечаном откривању спомен-плоче Галипу Балкару, некадашњем амбасадору Турске у бившој СФРЈ, који је убијен 9. марта 1983. у Београду. 

Спомен-плочу су открили министри спољних послова Србије и Турске – Ивица Дачић и Мевлут Чавушоглу. Балкар је убијен на углу тадашњег Булевара револуције и Улице генерала Жданова, а том приликом живот је изгубио и студент Жељко Миливојевић, који се успротивио терористима. 

Ивица Дачић је истакао да је 9. марта 1983. године наша земља постала непосредни сведок стравичног акта насиља.

– Данас смо се окупили како бисмо трајно одали пошту нашем колеги дипломати, некадашњем амбасадору Републике Турске у СФРЈ. У знак сећања чинимо оно што је требало давно учинити, уписујемо име Галипа Балкара у вечну књигу дипломата који су сопственом жртвом задужили своју домовину. Тога дана, немили догађај угрозио је животе и других Београђана. Не смемо заборавити на пуковника Слободана Брајoвића и Зорицу Золотић, који су се успротивили нападачима, као ни на студента Жељка Миливојевића, који је изгубио живот покушавајући да их савлада – рекао je Ивица Дачић.

Према његовим речима, данас, 36 година касније, одавањем поште Галипу Балкару, наша држава и наш народ још једном недвосмислено осуђује сваки покушај екстремизма. 

– Желим да сећањем на овај страшан догађај подигнемо свест о важности живота сваког појединца као универзалне вредности и да се таквом заједничком свешћу боримо да као цивилизација искоренимо могућност да се понове сличне трагедије – казао је Дачић. 

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу је подсетио да су непосредни извршиоци атентата били припадници терористичке групе „Извршиоци правде за јерменски геноцид”. 

– Не смемо заборавити да је поред амбасадора смртно страдао и студент Жељко Миливојевић, који се херојски супротставио терористима, а убијен је у Пионирском парку. Поред Миливојевића, убијен је и возач амбасадора, док су рањени пензионисани пуковник Слободан Брајовић, који се такође супротставио терористима, као и пролазница Зорица Золотић. Спомен-плоча коју смо данас открили представљаће вечито сећање на амбасадора Балкара – рекао је Чавушоглу. 

Догађају је присуствовао члан Градског већа Слободан Шолевић, секретар за управу Никола Прелевић, секретарка за здравство Вера Дражић, секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, као и други представници Градске управе.