понедељак, 21. октобар 2019.

Отворена изложба фотографија Београдског џез фестивала од његовог оснивања до данас

Градски секретар за културу Иван Карл отворио је вечерас изложбу „Објективно: Светковина џез фотографије” у Дому омладине Београда, која се одржава поводом 35. Београдског џез фестивала.

Изложбу су отворили и програмски менаџер овог џез фестивала Драган Амброзић, као и једни од аутора изложбе – музички критичар Зорица Којић и фотограф Ел Гвојс.

Карл је истакао да су вршњаци наша два највећа фестивала – Фест и Џез фестивал, али да је у односу на Фест, који је имао паузу од две године, Џез фестивал паузирао чак 15.

– У предвечерје отварања 35. јубиларног издања фестивала, ова изложба представља неку врсту рекапитулације. Она је шира и од самог фестивала и бави се присуством, утицајем и значајем џеза у овим крајевима. Ових 150 одабраних фотографија, које су постављене на три нивоа у Дому омладине, враћају нас у прошлост и декаде нашег главног града које је прожимао џез – рекао је градски секретар за културу.

Он је подсетио да је џез у Београд дошао између два светска рата, пре него у другим европским срединама, и да је оснивање џез фестивала последица тог таласа, а његови потоњи развој само даљи замајац растуће популарности префињеног звука до данашњих дана.

– Ова изложба је сачињена вредним очима и бритким запажањима џез фотографа и она је као и музика коју описује. Желим свима да подједнако уживају у овој изложби, као и у џез тоновима наредних дана – рекао је Карл.

Драган Амброзић је истакао да је објективом фотографа забележена историја 35 издања џез фестивала.

– Фотографи су пред 35 година бележили џез фестивал од првог дана и ове године смо те снимке преточили у изложбу која се може видети у целом Дому омладине Београда. Иза изложбе стоји много узбудљивих прича о томе како се фотографисало и како се дошло до ових фотографија – рекао је он и додао да је замисао била да се изложба претвори у нешто што је академски истраживо и нешто што ће остати за будуће генерације.

Специјални гост уводне вечери 35. Београдског џез фестивала био је италијански џез музичар Никола Конте.

Сутра у подне биће одржана трибина на којој ће говорити фотографи који су учестововали у реализацији изложбе „Објективно: Светковина џез фотографије”.