понедељак, 29. јун 2020.

Градоначелник Радојичић: Обавезно ношење маски у свим затвореним просторима

Главни закључак републичког Кризног штаба и градског Штаба за ванредне ситуације јесте да је ношење маски изузетно важно за спречавање ширења инфекције ковид-19, због чега је обавезно носити их у затвореном простору, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је нагласио да се ношењем маске смањује вероватноћа инфицирања на веома низак ниво.

– Уколико разговарате са зараженом особом и не носите маску, вероватноћа да се заразите је око 70 одсто. Ако је пак носите, могућност заразе је око пет одсто, али уколико и друга особа носи маску, вероватноћа је свега један проценат. Од сутра ћемо са посебном пажњом контролисати ношење маски у јавном превозу и затвореном простору. Казнене мере се разматрају, али је у овом тренутку жеља да се подигне свест грађана о томе, као и да се повећа број људи који носе маску – навео је градоначелник и додао да се не инсистира на хируршим маскама, већ се могу носити памучне и друге маске за вишекратну употребу.

Он је рекао да, према досадашњим анализама, велики број људи у градском превозу носи маску.

– Наш циљ је да сви суграђани у јавном превозу и затвореном простору обавезно носе маске будући да се ради о здрављу свих нас. С друге стране, веома је важно да зауставимо убрзање епидемије, која је као таква неминовна, али је важно да заштитимо наш здравствени систем као што смо у претходним фазама епидемије то радили – поручио је градоначелник.
 

Фото: Танјуг