понедељак, 30. новембар 2020.

Градоначелник Београда упутио писмо градоначелнику Пекинга поводом четири деценије од братимљења два града

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић упутио је писмо градоначелнику Пекинга поводом обележавања јубилеја братимљења два града. Београд је први град у Европи са којим је Пекинг пре четири деценије потписао споразум о братимљењу.

„Пекинг и Београд негују веома добре односе, на шта смо поносни, посебно ове године када обележавамо 40. годишњицу од братимљења наша два града. Градови пријатељи су спона између два народа, две културе, две економије и представљају потпору јачања политичке сарадње две државе. Руководство Града Београда је још пре 40 година, визионарски, препознало улогу Кине у модерном друштву, чему смо данас сведоци. Улога и значај који Пекинг има у међународним односима веома су важни за Београд који тежи даљем унапређењу сарадње дефинисане пре 40 година”, наведено је у писму Радојичића.

Градоначелник Београда је надаље указао на билатералну сарадњу између две земље, која је веома развијена. 

„Радо се сећамо ваше посете 2017. године, када су у Београду обележени Дани Пекинга, а посебно ми је задовољство што је наш град био домаћин Форуму градоначелника главних градова држава Централне и Источне Европе и Народне Републике Кине. Епидемија нас је спречила да на традиционалан начин обележимо овогодишњи, заједнички јубилеј, али сам уверен да ће нас ово искуство учинити јачим за будућу сарадњу. Данас смо веома забринути због епидемиолошке ситуације у нашој земљи и улажемо велики труд како бисмо се успешно изборили са вирусом корона. Кина је у овој борби упутила велику помоћ нашој земљи, а Београд и Србија су на томе веома захвални. Ова година која је мрачна за цело човечанство, доказала је и да се у кризи познају пријатељи”, истакнуто је у писму. 

Наше партнерство је положило тест времена, додао је градоначелник, а данас томе сведоче резултати заједничког рада и добре сарадње у многим областима и веома значајни пројекти који су непосредно од користи нашим грађанима. 

„Верујем да ће у будућности наше везе још више ојачати. Желим вама, као и свим становницима Пекинга, добро здравље, срећу и просперитет, са жељом да 41. годишњицу нашег братимљења прославимо заједно у Београду или Пекингу”, закључио је градоначелник Радојичић.