среда, 13. јануар 2021.

Ускоро отварање новог дневног центра на Палилули

Секретаријат за социјалну заштиту, Црвени крст и Центар за социјални рад припремили су лифлет са свим корисним информацијама о томе како бескућници могу да добију помоћ и подршку Града, рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући у емисији „150 минута” на ТВ Прва.

– Пре овог хладног таласа, пре и после новогодишњих празника, волонтери Црвеног крста су били на терену и поделили више од 500 примерака лифлета како би бескућници добили праве информације. Лифлет нуди обавештења о могућностима да се ове особе сместе у установе социјалне заштите, пре свега у Прихватилиште за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици или у дневне центре где могу провести одређено време – казала је Станисављевићева.

Она је подсетила суграђане да када на улици виде лице у стању потребе, о томе треба да обавесте Хитну помоћ, Полицију, Комуналну милицију или Центар за социјални рад.

– Кога год да позову, суграђани треба да знају да ми сарађујемо и координирамо активности, што значи да ко год први изађе на терен, обавештава остале институције како би се покренула услуга смештаја. То се догађа скоро истог тренутка и одмах се излази на терен. У Прихватилишту за одрасла и стара лица од почетка године смо имали пријем десет лица, а када говоримо о деци само један. Тренутно је у Прихватилишту за одрасле 75 корисника, а у Прихатилишту за децу Београда 23 деце. Капацитета за смештај има, с обзиром на то да смо на време отворили још два нова објекта, на Аутокоманди и Врачару, тако да смо омогућили додатних 40 кревета за збрињавање – истакла је градска секретарка.

Наташа Станисављевић је нагласила да се ситуација свакодневно прати и да је то пракса у последње три године, нарочито за време леденог таласа.

– Имајући у виду епидемиолошку ситуацију, на време смо предузели све превентивне мере. Да би корисник био на смештају, потребно је да се прво обави тестирање ПЦР тестом на присуство ковида-19, које је бесплатно, а тај посао обављају стручни радници. Резултат се добија веома брзо јер имамо приоритет и потом се обавља смештај у установу. Корисник тада проводи 14 дана у превентивној изолацији како би се смањио сваки ризик преношења вируса и заражавања осталих корисника. Подсетићу да су у време када је био највећи број заражавања наше установе биле у превентивном карантину, односно ни запослени ни корисници нису напуштали установу како би се смањио сваки ризик. Овакве мере допринеле су да од самог почетка епидемије немамо ниједног зараженог корисника, нити у Прихватилишту за одрасла и стара лица, нити у Прихватилишту за децу – нагласила је Станисављевићева.

Она је подсетила да су изолациони блокови направљени током лета како би били на време спремни за зимски период. Такви блокови постоје и у новоотвореним центрима на Аутокоманди и Врачару, а ускоро ће бити отворен још један на Палилули, најавила је секретарка за социјалну заштиту.

– До краја недеље отворићемо и дневни центар на Палилули. Ти центри се отварају баш због оних који не желе смештај. Сваком ко буде дошао биће измерена температура на улазу и ту ће добити оброк, одећу, хигијенски пакет, топли напитак, а моћи ће и да проведу одређено време у објекту. Такође, они ће моћи да добију и лифлете са основним информацијама, а ко буде пожелео смештај, из центра ће бити предузете све потребне мере. Интересовање је велико, тако да су од 10. децембра до данас кроз два дневна центра прошла 263 корисника. Ми смо им додатно омогућили у центру у Солунској на Старом граду и простор где се могу окупати. Поред тога, бескућници ће моћи да добију и лична документа пријављивањем на адресу Центра за социјални рад. Тако им је омогућено да уђу у систем, а изменама одлуке на децембарској седници Скупштине града омогућили смо да и они који то не желе могу да добијају оброк у 52 народне кухиње – казала је Наташа Станисављевић.

Говорећи о Прихватилишту за децу, она је подсетила да је тренутно на смештају 23 деце и да ни у тој установи није било заражених.

– Више од стотину деце је користило услуге Прихватилишта за децу током 2020. године и сви су добили пуну услугу. Подсетићу да се ради о новом објекту отвореном 2018. године са 1.700 квадрата, уместо некадашњих 270, и који има потпуно опремљен медицински и изолациони блок. Сада се види значај таквог објекта, који је једниствен у овом делу Европе, а ускоро ћемо почети и са реконструкцијом Прихватилишта за одрасла и стара лица, на шта се такође чекало више од 50 година – истакла је Наташа Станисављевић.