петак, 24. септембар 2021.

Весић: Конкурс за дизајн првих 16 станица будућег метроа биће расписан следеће седмице

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће конкурс за идејно архитектонско решење и дизајн метро станица за прву фазу прве линије Београдског метроа бити расписан у току следеће седмице.

Како је најавио, Град Београд ће расписати конкурс за идејно решење првих 16 станица метроа јер, како је истакао, „град жели да ангажује домаће архитекте”.
 
– Српске архитекте ће, као што су радиле и линијски парк, добити да раде и метро. Желимо да младе српске архитекте учествују у градњи метроа, дизајнирању станица јер ће на тај начин стећи референце да раде у свету. Осим тога, свака станица ће бити другачија и причати причу о том делу града или неком догађају из историје Србије. Тако ће наш метро бити другачији, а не као неки други у свету који имају потпуно идентичне станице. Када добијемо идејна решења, по њима ће се градити станице метроа – изјавио је Весић.

Расписивач/наручилац је Град Београд, Градска управа Града Београда, односно Секретаријат за јавни превоз и ЈКП „Београдски метро и воз”, у сарадњи са спроводиоцем конкурса Удружењем архитеката Србије. 

Конкурс ће бити јавни, отворени, анонимни, једностепени и анкетни за идејно архитектонско решење и дизајн. Конкурс ће бити расписан преко портала Јавне набавке, расписивача/наручиоца и спроводиоца конкурса.