петак, 15. октобар 2021.

Весић: Једнаке шансе за слепе и слабовиде

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је, поводом 15. октобра – Светског дана белог штапа, са члановима Удружења слепих и слабовидих особа „Слепи – гледамо срцем” обишао споменик „Слепи гуслар” на Калемегдану. Обиласку су присуствовале градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и директорка ЈП „Београдска тврђава” Марија Рељин.

Весић је истакао да Град Београд чини све што је у његовој моћи да слепи и слабовиди имају једнаку шансу да учествују у друштвеном животу, баш као и сви други становници главног града.

– Знамо да тај труд никада није довољан, али урадили смо до сада 26 километара тактилних трака, а обавеза је да се приликом реконструкције сваке улице постављају те траке. Прилагођено је преко 500 раскрсница, потребно је још, баш као што је потребно и много других ствари. С обзиром да послодавци имају обавезу да запошљавају особе са инвалидитетом, желимо и са државом да разговарамо о томе да послодавцима не буде лакше и јефтиније да плаћају казне већ да оне буду веће, те да буде запослено много више особа са инвалидитетом – казао је Весић.

Говорећи о споменику „Слепи гуслар”, заменик градоначелника је подсетио на његов историјат и чињеницу да је скулптура била део много веће композиције у оквиру споменика Карађорђу, подигнутом 1913. године на месту садашњег Споменика захвалности Француској.

– Аустријанци су га срушили 1914. године и на том месту су планирали да подигну споменик Фрањи Јосифу. Композиција је стигла у Београд и никада није постављена јер је дошло ослобођење, а бронза је употребљена за звоно у Цркви Ружици. Део претходног споменика, статуу Филипа Вишњића пронашли смо у депоу Музеја града Београда и одлучили да вратимо фигуру на Калемегдан и на тај начин обновимо део наше историје. То је учињено на предлог вашег удружења и желимо да наставимо сарадњу и причамо о свему другом што је могуће урадити – рекао је Весић, предавши члановима удружења информатор о вакцинацији на Брајевом писму.

Том приликом чланови удружења изнели су заменику градоначелника појединачне предлоге, попут проблема звучне најаве на раскрсницама и најаве станица у аутобусима јавног превоза, те је на лицу места договорен заједнички састанак током идуће недеље са директором ГСП-а, Синдикатом возача ГСП-а, члановима удружења и другим заинтересованим странама како би се размотрили предлози и донела одговарајућа решења.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је подсетила да у главном граду живи око 3.000 слепих и слабовидих.

– Последњих седам година постигли смо велике резултате у акцији „Београд без баријера”, а половина укупног броја тактилних стаза изграђена је управо у том периоду. У току је изградња још 3,6 километара, а свака од њих направљена је у сарадњи надлежних секретаријата са слабовидима. Током 2019. и 2020. године озвучили смо 89 раскрсница и омогућили бољу доступност услуга слепим и слабовидим суграђанима. Ту су и лични пратиоци за децу са сметњама у развоју, јер 15 одсто њих ради са слепом и слабовидом децом, затим су  ту и персонални асистенти, као и превоз за слепе и слабовиде, а од ове године смо таблама на Брајевом писму опремили и Градску управу. Желимо да омогућимо једнаку шансу за све и да наш град и друштво буду друштво једнаких права и могућности за све – рекла је Наташа Станисављевић.

Захваливши на помоћи, председник Удружења слепих и слабовидих особа „Гледамо срцем” Бобан Величковић подсетио је на веома добру сарадњу са Градом Београдом. Овом приликом је посебно захвалио Горану Весићу што никада није пропустио да их прими и разговара са њима, те да реагује на проблеме са којима се суочавају слепе и слабовиде особе, уједно и Наташи Станисављевић која константно подржава ову категорију становништва.

– Обележавамо Дан белог штапа који нам служи за оријентисање и боље кретање. Уз тактилне траке које су нам водиље, сигурније се крећемо, а захвалност Граду Београду и Горану Весићу дугујемо за постављање Споменика слепом гуслару и за исказано разумевање током разговора о потребама слепих и слабовидих – истакао је Величковић.

Након окупљања, за чланове удружења је у пратњи професионалног туристичког водича организован обилазак Београдске тврђаве.