субота, 16. октобар 2021.

Весић Звездарцима честитао Дан општине и најавио велика улагања

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас свечаној академији која је поводом Дана општине Звездара одржана у Културном центру „Вук”.

Он је честитао Звездарцима Дан општине и подсетио да је 16. октобра 1944. године ослобођена Звездара од фашистичког окупатора у Другом светском рату.

– Памтимо овај дан и ослободиоце Звездаре. Ускоро ћемо прославити и Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, као и Дан ослобођења Београда у Првом светском рату. Поносан сам што је Скупштина града 2014. године вратила прослављање ова два битна датума из наше историје, такође што су заслужни добили улице, а средњовековни владари попут Стефана Немање добили споменике – указао је Весић.

Весић је подсетио да Звездара својим градским и руралним деловима представља прави пресек Београда.

– Проблеми Звездаре су различити. Због тога морамо да водимо рачуна да се општина подједнако развија, а на задовољство грађанки и грађана – подвукао је заменик градоначелника и за следећу годину најавио реконструкцију платоа код Вуковог споменика.
 
Он је указао да се таква политика не би могла водити без људи и подсетио да је на Дан општине Звездара обишао Мали Мокри Луг, Миријево и Пети паркић.

– Суштина сваке политике се своди на то да ли је добра за људе, односно да ли им је боље сада него јуче и да ли ће им сутра бити боље него данас. Јер, ако наши људи на Звездари или у било ком другом делу Београда не живе боље, онда не водимо добру политику. Битно је да не изгубимо људе и београдски дух, због тога је важно да решавамо сваки проблем са истом енергијом, било да се ради о изградњи метроа или вртића у Великом Мокром Лугу, као и паркића и канализације у Малом Мокром Лугу. Тада постајемо град који је окренут људима – истакао је Весић.

Према његовим речима, најважнији пројекат за Звездару је изградња метроа.

– Од 42 метро станице на прве две линије метроа, њих шест ће се наћи на територији општине Звездара. На Звездари ће се укрштати прве две линије метро система, због чега ће ова општина бити боље повезана са свим деловима града. Београд чека метро 51 годину и сада су се стекли услови да га коначно добије. Наравно, уз подршку председника Републике Александра Вучића и Владе Србије, који су у буџету обезбедили 4,6 милијарди евра, као и 1,3 милијарде евра за проширење мреже Бг воза, што представља пет годишњих градских буџета – прецизирао је Весић и додао да је због оваквих и сличних пројеката битно имати јединствену политику, од општинске и градске, па до републичке власти.

Истакао је да се метрополе од малих градова разликукују по томе колико су отворене за нове идеје и нове људе, због чега је Београд, како је рекао, једина метропола на Балкану.

– Били смо увек први који су спроводили све што је ново и авангардно у овом делу Европе. Нажалост, Београд је последњих деценија таворио и није могао да покаже своје право лице. Срећан сам и поносан што се та слика у последњих осам година променила. Београд се поново развија и расте и постаје оно што јесте – културна, економска, пословна и политичка престоница овог дела Европе – навео је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић је говорио о историјату развоја тог дела престонице и истакао је да Звездара данас има више од 160.000 становника и 17 месних заједница, 24 вртића, 14 основних и девет средњих школа, више факултета, седам библиотека и три позоришта.