среда, 24. новембар 2021.

Весић у Лештанима, Град Београд и Општина Гроцка помоћи ће у санацији штете

Јутрос смо председник општине Гроцка Драган Пантелић и ја одржали седницу Штаба за ванредне ситуације у Лештанима и донели одлуку да већ данас општинска пописна комисија изађе и попише штету на кућама које су у околини фабрике у којој се десила несрећа, рекао је заменик градоначелника Горан Весић приликом јутрошњег обиласка места несреће.

– Општина ће помоћи породицама људи који су, нажалост, преминули. Имамо два преминула и 16 повређених, тренутно се 13 налази у болници, а остали су отпуштени кућама. Имамо једну кућу чија је санација ургентна и почеће већ данас. На кући је кров веома оштећен и мора што пре да се санира због киша које се најављују следећих дана. То је оно што ће данас урадити Општина и Град, јер је то наша надлежност, а од одговорних за ову несрећу тражићемо да се штета плати. Пратићемо ситуацију и наредних дана, али је најважније да не постоји више никаква опасност за безбедност људи и да не може више да се догоди слична ситуација. Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије је и даље на лицу места, а на нама је да помогнемо људима да што пре изађу из ове тешке ситуације – рекао је Весић.

Он је подсетио да је кружни пут затворен на 36 сати како би се урадила истрага која ће показати ко је одговоран за несрећу.

– Општина Гроцка и Град Београд ће помоћи људима да што пре изађу из ове ситуације. Надамо се да ће се сви повређени вратити својим кућама јер све може да се поправи осим да се врате људски животи – казао је Весић.

Секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, Дарко Главаш, рекао је да  градски и општински Штаб за ванредне ситуације сарађују како би се што пре утврдио тачан обим оштећења објеката.

– У овом тренутку знамо да су два објекта претрпела већу материјалну штету. Град Београд ће заједно са општином помоћи да штета буде што пре санирана, имајући у виду да долази све хладније време. Кружни пут је још увек затворен пошто се екипе Сектора за ванредне ситуације и даље налазе на терену. Врши се додатно претраживање терена због евентуалног проналажења неексплодираних средстава  – истакао је Главаш. 

Председник општине Гроцка Драган Пантелић је нагласио да је укупно оштећено неколико десетина кућа и потврдио да ће се  општина обратити Граду и Републици како би добила неопходну помоћ за санацију штете.