Музеј афричке уметности

Збирка Веде и др Здравка Печара
Андре Николића 14
тел. 2651-654, факс 2651-269
www.museumofafricanart.org

Директор: Др Марија Алексић

Музеј афричке уметности основан је 1977. и представља први и једини музеј у земљи посвећен искључиво култури и уметности афричког континента. Настао је захваљујући изузетно вредној колекцији коју су, током свог дугогодишњег боравка у Африци, прикупили донатори Веда и др Здравко Печар. Музејски фонд је временом обогаћиван откупима и поклонима, не само појединачних предмета, већ и читавих збирки, тако да је сада сачињен из 1700 аутентичних уметничких предмета из земаља Западне Африке: Малија, Сенегала, Гвинеје, Буркине Фасо, Бенина, Гане, Обале Слоноваче, Нигерије, Тогоа, Камеруна и Конга.

Музеј је замишљен као динамична научна и образовна институција која кроз разне облике музеoлошког и едукативног рада упознаје јавност са делима афричке уметности, обичајима, традицијом и историјом афричког контитента. На површини од 800 м2 у Музеју су изложени репрезентативни предмети који припадају уметничким традицијама народа: Бамбара, Догон, Киси, Бага, Марка, Малинка, Бобо, Дан, Гере, Гуро, Сенуфо, Ашанти, Еве, Бауле, Фон, Јоруба, Бамилеке. Поред бројних маски и скулптура у дрвету који се сматрају класичним изразом уметности западне Африке у поставци се налазе и други култни, магијски, украсни и употребни предмети рађени у дрвету и бронзи, затим тканине, керамика, фигуре у меком камену (стеатиту), као и посебно атрактивни музички инструменти.

Осим сталне поставке Музеј приређује тематске изложбе, концерте, предавања и трибине о афричкој уметности, презентације књига, филмове и видео пројекције, перформансе, разноврсне курсеве и уметничке радионице. По квалитету и уметничкој вредности својих колекција, Музеј афричке уметности убраја се међу најзначајније институције те врсте у Европи.

Радно време: од 10 до 18 часова сваког дана