среда, 15. јун 2005.

Међународни витешки турнир у суботу и недељу на Калемегдану

Под покровитељством града Београда, Министарства за трговину, туризам и услуге и Министарства просвете и спорта Републике Србије, у Доњем граду на Калемегдану у суботу и недељу, 17. и 18. јуна, одржаће се Међународни витешки турнир „Духови 2005”. Реч је о низу манифестација средњовековне културе и техника борбе које су се још од времена деспота Стефана Лазаревића неговале у Београду. Организатор турнира је СВИБОР, организација која окупља поклонике витешких вештина и броји неколико стотина активних чланова.

Андреја Младеновић, члан Градског већа, рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је ово прилика да се подсетимо оног лепог у нашој прошлости.
 – Сам деспот Стефан Лазаревић, који је 1403. године прогласио Београд престоницом Србије, са великим успехом учествовао је на витешким турнирима широм Европе. Овим ћемо показати да код нас постоји дуга традиција витешких игара и због тога је значајно да се она обнови на прикладан начин – казао је Младеновић.

На турниру ће, поред домаћих „витезова”, наступити и такмичари из Пољске, Француске и Аустрије. Посетиоци ће имати прилику да виде демонстрације борби по правилима организације српске средњовековне војске, у којима се користе стреле, копља и топузи, као и хералдику, барељеф, краснопис и иконопис из позног средњег века. Неће изостати ни аутентичан звук музике тог доба на дрвеним инструментима.

 Радивоје Радуловић, представник СВИБОР-а и оснивач првог клуба за српске борилачке вештине „Витез”, захвалио је граду Београду на помоћи и подсетио да су српски витезови односили победе на турнирима у велики градовима средњовековне Европе као што су Будим и Констанца.

 У петак, 17. јуна, у 19 часова биће приређена витешка парада у Кнез Михаиловој улици, одакле ће поворка такмичарa кренути ка Доњем граду на Калемегдану. Прве „борбе” на турниру почињу у суботу у девет часова. У недељу, 19. јуна, Српска православна црква слави Духове, празник силаска Светог духа на апостоле, па је организатор због тога одлучио да турниру да име „Духови 2005”. Суорганизатор турнира је Туристичка организација Београда.