понедељак, 11. март 2013.

Уручени кључеви станова социјално угроженим лицима у Камендину

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Александар Антић уручили су данас кључевe социјалних станова, који су дати у закуп на одређено време угроженим лицима и налазе се у још једном изграђеном објекту у насељу Камендин. Нова троспратница с поткровљем има 176 станова – од једнособних до двоипособних, а међу закупцима, на основу недавног конкурса, налази се 105 особа са телесним оштећењем, као и 31 ромска породица расељена из нехигијенских насеља.

– До сада је више од шест стотина породица добило стан на коришћење и то је одраз жеље да у Београду најугроженијим суграђанима омогућимо бар најосновније услове за живот. За ове станове они плаћају најам од свега 1.900 динара месечно, што је најнижа цена за било које социјално становање у Србији. Наравно, уз то имају и све остале попусте на плаћање дажбина и на тај начин им се такође помаже и даје нова шанса за живот. Град Београд улаже огромна средства из буџета за социјалне потребе из једноставног разлога: криза је огромна и људи веома тешко живе. Зато је брига о људима на првом месту, а након тога долази све друго чиме се у граду бавимо. Срећан сам што ће овај кишовити дан за неке људе бити најсвечанији у њиховим животима – рекао је градоначелник Ђилас.

Александар Антић је нагласио да је пројекат социјалног становања један од најзначајнијих у граду у области бриге о људима.

– За 176 станова које смо понудили у закуп на овом конкурсу пријавило се око 1.200 људи, што значи да у Београду има много оних који веома тешко живе. Град Београд ће стога учинити све што може да им помогне. По градској одлуци, још 2003. планирано је да се изгради 720 оваквих станова, што значи да нам је преостало још стотинак. Ипак, верујем да ћемо са овим пројектом наставити, у складу са могућностима. Иако су уговори на пет година, сви они који и након тога буду у категорији социјално угрожених, моћи ће и даље да користе смештај – прецизирао је Антић. 

Један од нових закупаца, Славица Стојановска самохрана је мајка. Са њом ће у стану од шездесетак квадрата живети двадесетогодишња Маргарета, осамнаестогодишњак Бобан, те Моника која има петнаест, Ђурица дванаест и Јелена девет година. Ова многочлана породица не крије задовољство новим смештајем јер су до сада живели у напуштеној и руинираној кући у Раковици. Славица има 47 година и као корисник социјалне помоћи и додатка за децу била је 14. на ранг-листи. Она нема посао, двоје старије деце такође, иако су окончали школовање. Отуда јој је ова помоћ најважнија у животу. За само насеље, Славица каже да је „лепо и пријатно”.

Безмало њена вршњакиња Мирјана Бериша у сличној је животној ситуацији. Има две кћерке, два сина и двоје унучади. „Где смо били, сада је одлично”. А живели су у нехигијенском насељу на Бежанијској коси, у врло тешким условима. На питање да ли је за тако велику породицу довољно шездесетак квадрата, Мирјана врло одлучно одговара да јесте.

Ово је пети конкурс за давање у закуп станова на одређено време који су расписани у складу са одлуком Скупштине града. На претходна четири конкурса изграђено је и усељено четиристо педесет станова, а по новом конкурсу усељава се још сто седамдесет шест породица. Изградњу новог објекта, укупне површине око осамнаест хиљада двеста шездесет квадрата, инвестирала је Агенција за инвестиције Београда. Право учешћа на конкурсу имала су лица која су корисници права на материјално обезбеђење и лица чији укупан приход породичног домаћинства не прелази 80 посто републичког просека.

Од 626 станова усељених на пет конкурса (2007, 2009, 2010, 2012. и 2013. године), 91 породица је расељена из нехигијенских насеља. У насељу Камендин, као и у насељу у Улици Милеве Марић, отворене су канцеларије за пружање помоћи становницима социјалних станова и то у оквиру Секретаријата за социјалну заштиту. Запослени у овим канцеларијама свакодневно раде са људима који живе у социјалним становима и помажу им при запошљавању, упису деце у вртић, школу, при плаћању рачуна.

У Камендину је у сарадњи са овом канцеларијом почела са радом и школа за образовање одраслих. Њу тренутно похађа 40 ученика. По завршетку школе социјално угроженим станвницима социјалних станова биће много лакше да нађу посао. Камендин има и новоотворену здравствену станицу, бруто површине од око хиљаду квадратних метара, где има пет служби, са укупно 42 запослена.

Уручивању кључева у Камендину данас су, између осталих, присуствовали Зоран Костић, члан Градског већа и председник комисије за доделу станова, Марко Благојевић, директор Дирекције за инвестиције и становање, Ненад Матић, секретар за социјалну заштиту и други.