уторак, 18. јун 2019.

Роба заплењена на улици донирана малишанима у Звечанској

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић присуствовали су данас уручењу донације малишанима из Завода за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, а реч је о роби која је заплењена у нелегалној уличној продаји.  

Весић је истакао да грађани Београда најчешће зову инспекцију када имају комуналне проблеме, али је данас прилика да се види и донекле другачији рад инспекције.  

– Секретаријат за инспекцијске послове, са секретарком Соњом Божовић на челу, данас је испоручио донације у четири установе социјалне заштите на територији града Београда. Подељено је више од 118 кутија са заплењеном робом, чији садржај углавном чине одевни предмети и средства за одржавање хигијене. У питању је роба која се нелегално продавала на градским улицама и за коју нико није плаћао порез – рекао је Весић.

Према његовим речима, када инспекција заплени ту врсту робе, она завршава у институцијама социјалне заштите и Град Београд ће наравно наставити да ради тако и у будућности.

– На годишњем нивоу заплени се више тона овакве робе и на овај начин смо желели да покажемо да роба која је у први мах намењена нелегалном стицању прихода на крају заврши у рукама оних којима је најпотребнија. Заједно са Министарством за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, водимо рачуна да установе социјалне заштите имају обезбеђено све што им је потребно. Држава и град обезбеђују апсолутно све што је потребно за рад и функционисање ових установа. Ипак, поред свега тога, потребно је имати додатну помоћ, јер су реалне потребе увек веће од основних за функционисање установа. Позивам друге организације и компаније које су у могућности да обезбеде донације установама дечје социјалне заштите – истакао је Весић и захвалио градским инспекторима који брину о комуналном реду у Београду, али имају времена и за друштвено корисне активности. 

Он је додао да су данас били и у Прихватилишту за стара лица и Прихватилишту за децу Београда, како би испоручили помоћ која ће позитивно утицати на квалитет услуга које се пружају.

Соња Божовић истакла је да Секретаријат за инспекцијске послове врши континуирани инспекцијски надзор над уличном продајом. Реч је продаја ван продајних места и продавцима који не плаћају порез нити било које друге дажбине.  

– Након одузимања робе и спроведених свих законских процедура, у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту упутили смо ову робу у установе којима је најпотребнија. Инспекција ће наставити и даље да ради у интересу грађана и безбедности деце – истакла је Соња Божовић.

Догађају су присуствовали државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Ненад Нерић и директор Завода за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској Зоран Милачић.