понедељак, 24. фебруар 2020.

Радојичић: „Борба” је чувар српске традиције и културе

„Борба” је одувек била симбол истине, борбе за слободу и лепе речи, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у Старом двору где је уприличена прослава 98. годишњице од оснивања листа „Борба”.

Градоначелник Радојичић је изразио задовољство због прилике да се обрати присутнима на прослави 98. годишњице „Борбе” и нагласио да је за све који су одрасли у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији овај лист симбол борбе за слободу, али и симбол тачне, прецизне и лепе речи, као и истините информације. 

– За „Борбу” су писали Андрић, Црњански, Селенић, Ћосић и многи други, што је само по себи довољно и тешко је нешто додати. Не би требало заборавити да из „Борбе” на неки начин потичу Атеље 212, Радио Студио Б, „Вечерње новости”, дечји часопис „Кекец”, а то све говори да је „Борба” била стуб српске културе и више од новине, чији је главни циљ информисање. Данас је на цени инстант информација, брза информација, која скреће пажњу под притиском тиража и читаности. Све друго у данашње време долази после тога и та сила је веома јака – рекао је Радојичић. 

Он је нагласио да је због тога важно да „Борба” са својом традицијом дугом 98 година и другачијим системом вредности и даље буде чувар српске културе. 

– Срећан сам зато што после 12 година паузе „Борба” поново стиже пред читаоце, додуше као месечник. Поново покренут лист „Борба” бавиће се културом, уметношћу, промоцијом туризма, што су веома важне ствари за очување нашег идентитета. Свим људима који су радили у „Борби”, као и свима који сада раде на њеном поновном покретању честитам јубилеј и желим успешан повратак – додао је Радојичић.

Директор „Борбе” и председник Организационог одбора за прославу 98. годишњице Андрија Јоргић уручио је Радојичићу захвалницу намењену Граду Београду на име успешне и дугогодишње сарадње. 

– Град Београд је веома битан за све што у „Борби” радимо. Захвални смо и на томе што нам је омогућено да 98. рођендан обележимо у здању Старог двора.  Часопис којим смо поново покренули је најмање што смо могли да урадимо за бренд „Борба”. Такође, жеља нам је да дамо подршку штампаним медијима да истрају у својим настојањима да се одрже на тржишту. Часопис који смо покренули биће фокусиран на културу, туризам, моду, као и на многе друге ствари којих, чини нам се, нема довољно у домаћим медијима – рекао је Јоргић.