petak, 12. januar 2018.

Vesić: Treća traka na Brankovom mostu biće puštena 12. februara

Već 12. februara biće puštena u sabraćaj treća traka na Brankovom mostu, čime će radovi biti završeni i saobraćaj normalizovan, najavio je gradski menadžer Goran Vesić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.  

Govoreći o radovima na infrastrukturi, on je istakao da je Direkcija za građevinsko zemljište završila tender za izgradnju kanalizacije u Batajnici i trenutno je u toku izbor izvođača za investiciju vrednu 380 miliona dinara. 

– Tu je i otvaranje ponuda za vodovodnu mrežu u Grmovcu, a 22. januara otvorićemo ponude za postavljanje šina na Mostu na Adi, koje će povezati Novi Beograd i Banovo brdo, što je investicija vredna oko dve milijarde dinara. U narednih nekoliko dana očekujemo i potpisivanje ugovora za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za Stari savski most, čime će  se stvoriti uslovi za raspisivanje tendera i odabir izvođača. Nastavićemo i sa rekonstrukcijom Trga republike, Nušićeve, širićemo pešačku zonu, počeće rekonstrukcija Kneza Miloša, najpre trotoara, a iduće godine će se raditi i podzemni parking ispod same ulice. Predstoji i rekonstrukcija celog poteza od Ruzveltove do Kalemegdana, raspisaćemo tender za tunel koji će počinjati kod sadašnje autobuske stanice, a završavati kod Pančevačkog mosta i nastavićemo radove na obilaznici – kazao je Goran Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da Beograd postaje sve značajnija turistička destinacija u Evropi i svetu, što dokazuje i činjenica da je samo tokom novogodišnjih praznika u gradu boravilo između 100.000 i 130.000 turista. 

 – Beograd je, računajući prihode od turističke takse, profite hotela, restorana i svih koji u gradu žive od turizma, zaradio oko 30 miliona evra, dok je ukupna godišnja zarada Beograda od turizma 800 miliona evra. Svake godine imamo povećanje broja turista za oko 20 odsto, a najbrojniji su gosti iz Turske, Izraela, Hrvatske, Grčke, Nemačke, Rusije, Slovenije, BiH, Bugarske, Kine, SAD i Velike Britanije. Nama je turizam najznačajnija i najbrže rastuća privredna grana o čemu dovoljno govori činjenica da smo 2013. godine imali 67 hotela, a danas 94 – istakao je Goran Vesić.

On je istakao da svaki deseti novozaposleni u Beogradu radi u turizmu i podsetio da je prošle godine smanjena nezaposlenost u gradu na 87.000 ljudi. 

– Tokom 2013. godine, Beograd je imao 108.000 nezaposlenih i najveći broj ljudi od tada je našao posao upravo u sektoru usluga. To jasno govori da Beograd živi od turizma, a kada imate takav uzlet onda je važno da imate i nove sadržaje. Zato je važno što je otvoren Muzej savremene umetnosti, kao i najava predsednika Vučića da će građevinski radovi na obnovi Narodnog muzeja biti završeni u aprilu, a prva postavka i otvaranje na Vidovdan. Sve to važno je za turiste, ali ima odjek i kod investitora. Kada se o nekoj zemlji priča kao o mirnoj i stabilnoj, koja privlači turiste, onda investitori imaju želju za ulaganjem. Mi smo zaista ponosni što smo za poslednje tri godine uspeli da postanemo jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope – kazao je Goran Vesić, najavivši i veliki broj manifestacija koje će se održati tokom januara u glavnom gradu.