sreda, 13. jun 2018.

Gradonačelnik Radojičić: Kamen temeljac za zgradu Ambasade Nemačke simboličan početak novih partnerstava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali su danas svečanosti upriličenoj povodom početka izgradnje novog objekata Ambasade Nemačke u Beogradu. Predsednik Srbije i gradonačelnik, zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom i izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA Kristijanom Helbahom, simbolično su položili vremensku kapsulu u kamen temeljac za novu zgradu.  

Gradonačelnik Zoran Radojičić je zahvalio ambasadoru Nemačke i poželeo da se između dve zemlje nastavi uspešna saradnja. 

– Ovaj događaj ima veliku simboliku. Nemačka je moćna i prosperitetna zemlja, a kao takva nama je prijatelj u ovim izazovnim vremenima. Istovremeno, ona je i velik investitor u Srbiju i Beograd, što je za nas izuzetno značajno – istakao je Radojičić.

On je naglasio da Beograd razvija nova prijateljstva i održava stara, a da je prijateljstvo s Nemačkom dragoceno. 

– Svima nama zato želim da ovaj kamen temeljac bude simboličan početak novih partnerstava, razgovora i dogovora između predstavnika dva naroda – poručio je Radojičić.

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će uz nemački nadzor i srpske inženjere i radnike posao na ovom objektu biti na najbolji mogući način završen. 

– Siguran sam da će zgrada da krasi Ulicu kneza Miloša, ali i da bude svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga. Odnosi između naših država u prošlom veku bili su dinamični, sa usponima i najtežim mogućim padovima. Međusobnim razumevanjem i poverenjem unapređeni su i danas su veoma kvalitetni i sadržajni. Ekonomska saradnja je na izuzetnom nivou, a Nemačka je postala prvi partner Srbije u trgovinskoj razmeni, što se neće menjati u narednih dvadeset godina – istakao je Vučić, dodajući da više od 45 hiljada ljudi danas ima posao zahvaljujući nemačkim kompanijama i investitorima u našoj zemlji.

Predsednik je svima poželeo dobar i uspešan rad na ovom značajnom objektu. 

Ambasador Aksel Ditman istakao je veliko zadovoljstvo što danas počinje gradnja nove zgrade ambasade. 

– Bio je to dug put, od raspisivanja međunarodnog arhitektonskog konkursa do današnjeg polaganja kamena temeljca. Zahvalni smo svima koji su omogućili da gradnja danas započne, predsedniku Vučiću, Gradu Beogradu, gradonačelniku Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku Goranu Vesiću, uz nadu da ćemo nastaviti izvrsnu saradnju, kao i Saveznom ministarstvu spoljnih poslova i drugim nemačkim institucijama koje prate ovaj projekat. Očekujemo da će radovi na staroj adresi u Ulici kneza Miloša biti završeni na leto 2020. godine i da će odražavati odlične bilateralne odnose između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije – kazao je ambasador Ditman.

Kristijan Helbah podsetio je na svoj dugogodišnji diplomatski boravak u Srbiji i istakao da se od tog vremena mnogo toga promenilo nabolje. 

– Mi u Srbiji vidimo partnera i ona je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Naši bilateralni odnosi veoma su dobri, mi smo važni trgovinski partneri, mnogo je direktnih investicija i u Srbiji trenutno posluje oko 400 nemačkih kompanija. Politički dijalog između naših zemalja je najbolji u međusobnoj istoriji bilateralnih odnosa. Nemačka je veoma zainteresovana da zemlje regiona postanu članovi EU, jer unija nije potpuna bez zemalja Balkana, a i naši bezbednosni interesi su zajednički. U ovoj zgradi radiće mnoge diplomate koje će nastaviti da neguju naše odnose i koji će pružiti ruku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji – istakao je, između ostalog, Kristijan Helbah. 

Vremenska kapsula sadrži aktuelno izdanje „Politike”, pozdravnu reč ambasadora sa zajedničkom fotografijom svih zaposlenih i set kovanica Narodne banke Srbije. 

Događaju su prisustvovali i glavni gradski urbanista Milutin Folić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.