sreda, 13. jun 2018.

„Leto na Kosančiću”

Muzičko-umetnički program „Leto na Kosančiću”, koji je Turistička organizacija Beograda ovog leta pripremila za Beograđane i goste našeg grada, počinje u subotu. Kosančićev venac je jedan od najstarijih delova Beograda, prvi izgrađen van zidina Beogradske tvrđave, na čijem prostoru se nalaze brojni spomenici kulture. Zbog izuzetnog kulturno-istorijskog značaja ove ambijentalne celine, Turistička organizacija Beograda će organizovati šetnju Kosančićevim vencem u pratnji turističkog vodiča i obilazak svih znamenitosti: Konaka knjeginje Ljubice, Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, Kuće Mike Alasa i drugih zdanja. Ova besplatna turistička tura počinje u 18 časova. Okupljanje je na uglu ulica Kralja Petra i Kosančićev venac, a prijave na jstankovic@tob.rs. 

U 19 časova počinje muzički program u kom učestvuju mladi talenti Muzičke omladine Beograda, „Kočetova trio” (Katarina Kočetova – klavir i glas, Bogdan Đurđević – bubnjevi, Dunja Popović – kontrabas). Sledi koncert Orkestra za hitne popravke raspoloženja sa repertoarom „od bi-bapa do rokenrola”. Grupa muzičara će izvoditi poznate numere Elvisa, Bitlsa, Džo Kokera, Kleptona, Rolingstonsa.

Tokom čitave večeri posetioci će uživati u pratećem programu sačinjenom od izložbenih postavki Fakulteta primenjenih umetnosti sa serijom radova slikarstva i vajarstva, Škole za dizajn, čiji će učenici demonstrirati umetničke grafike i na licu mesta štampati otiske, i Galerije „Beograd” sa izložbom „Bojilišta” Miroljuba Filipovića Filimira.
 
U programu učestvuju i članovi Udruženja „Beogradski Monmartr” kako svojim pojedinačnim postavkama tako i zajedničkim projektom – dizajniranom mapom Kosančićevog venca u kojoj su predstavljene sve galerije, dizajnerske, umetničke i izdavačke kuće koje se na ovom potezu nalaze. Za osveženje će se pobrinuti „Poslastičarnica” iz Maršala Birjuzova, koja će predstaviti specijalne vrste sladoleda od nacionalnih sorta voća. 

Program „Leto na Kosančiću” realizovaće se svake subote tokom juna, jula i avgusta, u organizaciji Turističke organizacije Beograda.