sreda, 25. decembar 2019.

Nikodijević: Grad finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za sve prijavljene

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević potvrdio je da će, na njegovu inicijativu, svim parovima koji su konkurisali biti omogućeno finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda. 

Nikodijević je podsetio da je prvobitnom odlukom bilo predviđeno da Grad Beograd finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za 100 parova, ali da je njegov predlog danas usvojilo Gradsko veće, nakon čega će se naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici zakazanoj za petak, 27. decembar. 

– Grad Beograd nastoji da podržava ne samo decu već i trudnice i porodilje. Prateći politiku Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, Grad je doneo različite mere čija je osnovna namena podsticaj rađanja, pa je ove godine finansiran četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. U prvi mah postojalo je ograničenje na 100 parova, a prijavilo se oko 130, nakon čega su se pojedini parovi žalili na proceduru. Ipak, budući da Grad Beograd finansijski dobro stoji, na moju inicijativu, Gradsko veće je danas usvojilo predlog odluke koji će se u petak naći na dnevnom redu sednice Skupštine grada – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, na taj način će svim parovima koji su konkurisali biti omogućen četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada. 

– To je zaista lepa vest i bilo je bitno da to uradimo pre kraja godine, jer će od 2020, na incijativu predsednika Vučića, kompletno finansiranje pokušaja vantelesne oplodnje preuzeti Vlada Srbije. Finansiranje četvrtog pokušaja od strane Grada Beograda predstavlja naš doprinos populacionoj politici Vlade Republike Srbije – dodao je Nikodijević. 

Napomena: Video-prilog sa događaja možete preuzeti na www.infobiro.tv