utorak, 31. mart 2020.

Vesić: Počela dezinfekcija unutarblokovskih površina u deset gradskih opština

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da je danas počela dezinfekcija unutarblokovskih površina u deset gradskih opština. Kako je istakao prilikom jutrošnjeg obilaska terena, krenulo se od Novog Beograda, a osim ove opštine, tokom dana radiće se i na teritoriji Zemuna.

– Na terenu je šesnaest pikapa, koji se inače koriste za zaprašivanje komaraca. Umesto sredstva koje služi za tu namenu, sada se koristi persirćetna kiselina na bazi aktivnog kiseonika, što je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Ulazimo u blokove i dezinfikujemo sve površine u blokovima. Ovo sredstvo nije opasno ni po zdravlje ljudi niti životinja – rekao je Vesić. 

Vesić je zamolio sugrađane da uklone automobile ukoliko su nepropisno parkirani u ulicama unutar blokova, kako bi vozila mogla da prođu. 

– Dezinfekciono sredstvo baca se u širini od dvanaest metara, te se ta površina i dezinfikuje potpuno – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je da su sledeći na redu Stari grad, Savski venac i Vračar, tako da se očekuje da se u narednih pet do sedam dana ovaj posao završi na teritoriji svih deset centralnih gradskih opština. 

– Korišćenjem ovih kapaciteta, Grad Beograd daje dodatni doprinos kako bi se obavila dezinfekcija što veće površine u gradu – naveo je Vesić.

Takođe, ulice se peru i hlorom, a taj posao obavlja „Gradska čistoća”, dodao je Vesić.

Direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Marko Popadić naveo je tom prilikom da je osim saobraćajnica, pešačkih zona i stajališta javnog prevoza, počela dezinfekcija međublokovskih prostora. Na terenu je dovoljan broj radnika i neophodne opreme, tako da će posao biti obavljan u potpunosti, kao i do sada, rekao je Popadić.