ponedeljak, 11. januar 2021.

Gradonačelnik Radojičić za „Blic”: Ponosan na napredak projekata koji Beograd spuštaju na reke

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ocenio je u intervjuu za „Blic” da je veoma ponosan na napredak svih projekata koji Beograd spuštaju na reke, kao što su Promenada, Savski trg, pasarela. 

– Ranije zapušten deo grada danas liči na svetske metropole. Ove godine smo razradili plansku dokumentaciju i za Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta, čime ćemo urediti obalu u dužini od još 4,8 kilometara. Obale Save i Dunava već pružaju mnogobrojne sadržaje, od rekreacije, šetnje, staza za trčanje i bicikle do muzeja i galerija, šopinga. S druge strane, ja sam lekar i uvek kada mi traže da se osvrnem na mandat, prvo pomislim na dva doma zdravlja, onaj u Obrenovcu i upravo završen u Borči. Komunalna infrastruktura, kao i funkcionisanje saobraćaja veoma su važni za život. Projekat „Veliko selo”, kojim će se otpadne vode u Beogradu konačno prerađene izlivati u reke, dobro napreduje. U toku su radovi na unutrašnjem i spoljašnjem prstenu kako bi se grad rasteretio teretnog saobraćaja, smanjile gužve i poboljšao kvalitet vazduha – rekao je Radojičić. 

Rešavanje pitanja životne sredine je u samom vrhu agende od početka mandata, naveo je on.

– Izradili smo strateška dokumenta. Sve to zahteva vreme, novac i posvećenost, ali to je oblast u kojoj niko od nas narednih 30 godina ne sme da bude zadovoljan dok se stvari potpuno ne promene. Konkretno, to su unapređenje prevoza, reciklaža i obezbeđivanje infrastrukture, čišćenje velikih reka, katamarani za čišćenje Save i Dunava i drugo – istakao je Radojičić. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na borbu sa virusom korona. 

– Voleo bih da o korona krizi mogu da govorim u prošlom vremenu, ali sa njom se i dalje borimo jer 2020. sa sobom nije odnela virus. Dok gubimo živote, nema prostora za zadovoljstvo. Uprava i Beograđani su bili dosta savesni. Gradski krizni štab se sastao 103 puta, analizirali smo i planirali dalje poteze. Davali smo sugestije republičkom nivou, jer smo svakodnevno na terenu, i osmišljavali načine da efikasno sprovedemo mere koje je doneo Republički krizni štab. Sa ovim iskustvom, danas bismo neke stvari uradili drugačije, ali siguran sam da smo u datim okolnostima dali svoj maksimum – kazao je Radojičić, ukazujući da je važno da građani znaju da su sve odobrene vakcine bezbedne i delotvorne. 

Kada je reč o planovima, Radojičić je naveo da su ciljevi postavljeni visoko.

– Za organizaciju saobraćaja i infrastrukture obezbeđeno je oko 43 milijarde dinara, odnosno 38,13 odsto budžeta. Očekuje nas nastavak izgradnje saobraćajnice Patrijarha Pavla, veze Borska petlja – „Lasta”, terminusa GSP-a u Dunavskoj, kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42, kao i nabavka sto zglobnih autobusa za GSP. Planirani su i nastavak izgradnje vodovoda Makiš–Mladenovac i priključka za Grocku i Vrčin, koji iznose više od milijardu dinara, obnova i izgradnja kanalizacije na području starog jezgra Zemuna, u vrednosti više od 460 miliona, kao i kanalizacije u više prigradskih opština. Za kulturu je izdvojeno oko četiri milijarde. Deo novca je predviđen i za Muzej afričke umetnosti i izgradnju gradske galerije na Kosančićevom vencu – naglasio je on. 

Rok za Tiršovu je 2024. godina.

– Od početka je cilj da jubilarnih sto godina Klinike u Tiršovoj 2024. godine dočekamo u novoj zgradi. Radovi napreduju dobro, teren je očišćen, a projektni tim radi glavni projekat. Sada smo fokusirani na to da svaki kvadrat bude dobro iskorišćen, da se porodice lako kreću kroz zgradu i u njoj budu udobno smeštene, ali i da lekari imaju dobre uslove, da leče decu i razvijaju srpsku dečju medicinu. Cilj je da zgrada bude ekonomična i fleksibilna i da se lako prilagođava svim potrebama dečje medicine u narednih 50 godina. Sve teče po planu, očekujem da na proleće počne izlivanje temelja – istakao je gradonačelnik Radojičić.