sreda, 13. januar 2021.

Uskoro otvaranje novog dnevnog centra na Paliluli

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Crveni krst i Centar za socijalni rad pripremili su liflet sa svim korisnim informacijama o tome kako beskućnici mogu da dobiju pomoć i podršku Grada, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući u emisiji „150 minuta” na TV Prva.

– Pre ovog hladnog talasa, pre i posle novogodišnjih praznika, volonteri Crvenog krsta su bili na terenu i podelili više od 500 primeraka lifleta kako bi beskućnici dobili prave informacije. Liflet nudi obaveštenja o mogućnostima da se ove osobe smeste u ustanove socijalne zaštite, pre svega u Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici ili u dnevne centre gde mogu provesti određeno vreme – kazala je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila sugrađane da kada na ulici vide lice u stanju potrebe, o tome treba da obaveste Hitnu pomoć, Policiju, Komunalnu miliciju ili Centar za socijalni rad.

– Koga god da pozovu, sugrađani treba da znaju da mi sarađujemo i koordiniramo aktivnosti, što znači da ko god prvi izađe na teren, obaveštava ostale institucije kako bi se pokrenula usluga smeštaja. To se događa skoro istog trenutka i odmah se izlazi na teren. U Prihvatilištu za odrasla i stara lica od početka godine smo imali prijem deset lica, a kada govorimo o deci samo jedan. Trenutno je u Prihvatilištu za odrasle 75 korisnika, a u Prihatilištu za decu Beograda 23 dece. Kapaciteta za smeštaj ima, s obzirom na to da smo na vreme otvorili još dva nova objekta, na Autokomandi i Vračaru, tako da smo omogućili dodatnih 40 kreveta za zbrinjavanje – istakla je gradska sekretarka.

Nataša Stanisavljević je naglasila da se situacija svakodnevno prati i da je to praksa u poslednje tri godine, naročito za vreme ledenog talasa.

– Imajući u vidu epidemiološku situaciju, na vreme smo preduzeli sve preventivne mere. Da bi korisnik bio na smeštaju, potrebno je da se prvo obavi testiranje PCR testom na prisustvo kovida-19, koje je besplatno, a taj posao obavljaju stručni radnici. Rezultat se dobija veoma brzo jer imamo prioritet i potom se obavlja smeštaj u ustanovu. Korisnik tada provodi 14 dana u preventivnoj izolaciji kako bi se smanjio svaki rizik prenošenja virusa i zaražavanja ostalih korisnika. Podsetiću da su u vreme kada je bio najveći broj zaražavanja naše ustanove bile u preventivnom karantinu, odnosno ni zaposleni ni korisnici nisu napuštali ustanovu kako bi se smanjio svaki rizik. Ovakve mere doprinele su da od samog početka epidemije nemamo nijednog zaraženog korisnika, niti u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, niti u Prihvatilištu za decu – naglasila je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da su izolacioni blokovi napravljeni tokom leta kako bi bili na vreme spremni za zimski period. Takvi blokovi postoje i u novootvorenim centrima na Autokomandi i Vračaru, a uskoro će biti otvoren još jedan na Paliluli, najavila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

– Do kraja nedelje otvorićemo i dnevni centar na Paliluli. Ti centri se otvaraju baš zbog onih koji ne žele smeštaj. Svakom ko bude došao biće izmerena temperatura na ulazu i tu će dobiti obrok, odeću, higijenski paket, topli napitak, a moći će i da provedu određeno vreme u objektu. Takođe, oni će moći da dobiju i liflete sa osnovnim informacijama, a ko bude poželeo smeštaj, iz centra će biti preduzete sve potrebne mere. Interesovanje je veliko, tako da su od 10. decembra do danas kroz dva dnevna centra prošla 263 korisnika. Mi smo im dodatno omogućili u centru u Solunskoj na Starom gradu i prostor gde se mogu okupati. Pored toga, beskućnici će moći da dobiju i lična dokumenta prijavljivanjem na adresu Centra za socijalni rad. Tako im je omogućeno da uđu u sistem, a izmenama odluke na decembarskoj sednici Skupštine grada omogućili smo da i oni koji to ne žele mogu da dobijaju obrok u 52 narodne kuhinje – kazala je Nataša Stanisavljević.

Govoreći o Prihvatilištu za decu, ona je podsetila da je trenutno na smeštaju 23 dece i da ni u toj ustanovi nije bilo zaraženih.

– Više od stotinu dece je koristilo usluge Prihvatilišta za decu tokom 2020. godine i svi su dobili punu uslugu. Podsetiću da se radi o novom objektu otvorenom 2018. godine sa 1.700 kvadrata, umesto nekadašnjih 270, i koji ima potpuno opremljen medicinski i izolacioni blok. Sada se vidi značaj takvog objekta, koji je jednistven u ovom delu Evrope, a uskoro ćemo početi i sa rekonstrukcijom Prihvatilišta za odrasla i stara lica, na šta se takođe čekalo više od 50 godina – istakla je Nataša Stanisavljević.