nedelja, 12. septembar 2021.

Gradonačelnik Radojičić: Duh „Ermitaža” u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se, u okviru posete Sankt Peterburgu čiji je povod potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga, sa Georgijem Vilenbahom, zamenikom direktora Muzeja „Ermitaž” i predsednikom Heraldičkog veća pri Predsedništvu Ruske Federacije.

– Beograd je grad koji je prepoznatljiv po mnogo čemu, a između ostalog je poznat i kao kulturna prestonica Jugoistočne Evrope. Budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture, iz Beograda smo krenuli sa idejom da se susretnemo sa rukovodstvom ovog veličanstvenog muzeja i vodimo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Prva kolekcija ovog muzeja datira iz osamnaestog veka, iz vremena carice Katarine II, a od sredine devetnaestog veka je otvorena za javnost. Za više od dva i po veka muzej je pribavio više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, što ga čini jednim od najvećih i svakako najznačajnijih svetskih muzeja.

U čast gradonačelnika, rukovodstvo „Ermitaža” je upriličilo obilazak najčuvenijih eksponata ovog muzeja.

– Hvala rukovodstvu „Ermitaža”. Veliko mi je zadovoljstvo što sam uz vrsnog poznavaoca umetnosti, našeg domaćina, pogledao neka od remek-dela svetske umetnosti. Obilazak je potrajao duže nego što je prvobitno planirano, jer su umetnička dela koja ovaj muzej poseduje zaista fascinantna. Stoga me veoma raduje što će se duh „Ermitaža” osetiti i u Beogradu – istakao je gradonačelnik.

Rezimirajući posetu i sastanak u Muzeju „Ermitaž”, gradonačelnik Radojičić je izjavio da su razgovarali o najboljem načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja.

– Saglasili smo se sa predlogom domaćina da organizujemo Dane Ermitaža u Beogradu. Zajednički ćemo raditi na tome da ovu našu želju i dogovor realizujemo u dogledno vreme. Ovo će svakako biti vrhunski kulturni događaj za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu. Uveren sam da će izlaganje dela ogromne zbirke „Ermitaža”, nenadmašne po svojoj brojnosti, u Beograd privući i brojne posetioce iz regiona – istakao je gradonačelnik Radojičić.