sreda, 24. novembar 2021.

Radojičić: Održana sednica Štaba za vanredne situacije povodom eksplozije u Leštanima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je danas održana sednica gradskog Štaba za vanredne situacije povodom posledica eksplozije, odnosno tehničko-tehnološkog akcidenta velikih razmera koji se dogodio u Fabrici raketa „EdePro” u Leštanima.

Sednici su prisustvovali načelnik Uprave za vanredne situacije Grada Beograda i gradskog Štaba za vanredne situacije pukovnik policije Milan Vasović, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš i komandant Beogradske vatrogasne brigade major Miloš Majstorović. 

– Najpre želim da izrazim duboko saučešće porodicama tragično nastradalih u ovoj eksploziji. Ljudski životi nemaju cenu, bol ovih porodica je nemerljiv. Članovi Štaba za vanredne situacije su me izveštavali o celom toku akcije, od trenutka incidenta pa sve do trenutnog stanja na terenu. Opštinski štab za vanredne situacije Gradske opštine Grocka održao je zasedanje o zajedničkom obilasku terena i izvršeno je formiranje tri popisne komisije. Ove komisije će izaći na teren i izvršiti sveobuhvatni popis objekata koji su oštećeni u zoni udara, kao i opis oštećenja koja su nastala na objektima – rekao je gradonačelnik Beograda. 

On je rekao da je doneo naredbu da se u proces uključi Sekretarijat za inspekcijeske poslove Grada Beograda koji će asistirati građevinskim inspektorima Opštine Grocka, jer ova opština nema dovoljan broj inspektora na raspolaganju, a sve u cilju adekvatnog utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu i sveobuhvatne pomoći građanima koji su ugroženi ovom nesrećom. 

– Konstatovano je da na tri objekta postoje veća oštećenja i da je više desetina objekata ugroženo gelerima i delovima raketa. To je ono što za sada može da se sagleda – dodao je gradonačelnik. 

– Naložio sam i dodatno angažovanje Sekretarijata za socijalnu zaštitu kako bi se porodicama žrtava uputila adekvatna pomoć, a i Gradska opština Grocka izveštava da će materijalno pomoći porodicama žrtava – naglasio je gradonačelnik.

On je dodao da će Gradski štab za vanredne situacije sačiniti izveštaj koji će biti objedinjen sa izveštajem Opštine Grocka, te da će biti kontaktirani i republički organi sa inicijativom da se pomogne ugroženima u sanaciji nastale štete imajući u vidu njene razmere. 

– Kružni put i dalje ostaje zatvoren, pre svega zbog potencijalne opasnosti od novih eksplozija i eventualno zaostalih neeksplodiranih sredstava. Nema mesta panici, ali još jednom apelujem na građane da poštuju sva uputstva službenih lica na terenu, da ne prilaze zoni koja je i dalje pod nadzorom i potencijalno opasna. Takođe, želim da zahvalim svim angažovanim službama, vatrogasnim jedinicama, kao i Hitnoj pomoći, koji su na terenu izložili sebe riziku kako bi došli do svih ugroženih i pružili im odgovarajuću pomoć. Hvala im na brzom, pravovremenom, profesionalnom i humanom pristupu i pomoći našim sugrađanima u najtežim situacijama – zaključio je gradonačelnik Radojičić.