sreda, 24. novembar 2021.

Goran Vesić: Jednokratna pomoć porodicama poginulih u nesreći u Leštanima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je na sednici Štaba za vanredne situacije Opštine Grocka, koja je jutros održana u Leštanima, doneta odluka da se isplati jednokratna pomoć porodicama dvojice radnika koji su poginuli u jučerašnjoj nesreći, kao i da Opština uradi sve što može kako bi hitno pomogla građanima koji su ugroženi.

– Bilo kakva pomoć porodicama stradalih ne može da nadomesti gubitak najdražih. Dogovorili smo se da se hitno formira komisija koja popisuje štetu, kako bismo tačno utvrdili kolika je šteta i na koji način treba pomoći ljudima da se to nadoknadi. Po našoj proceni, bez detaljnih pregleda, oko 70 kuća su na različite načine oštećene. Dobra okolnost je da nijedna kuća nije oštećena da bi bila neophodna evakuacija ljudi, sve kuće mogu da se koriste. Ima nekoliko kuća koje imaju veće kratere na krovovima i već danas smo dali nalog da se to rekonstruiše, a ostalima će Opština izaći u susret kako bi se obnovile kuće i vratile u stanje kakvo je bilo ranije – naglasio je Vesić.

Kako je rekao, ono što je moglo da se uradi, a to je da se posledice saniraju, to je i učinjeno. 

– Još 13 povređenih radnika je u bolnici, a jedna osoba je u teškom stanju. Nadamo se da će se oni svi vratiti kućama. Čekamo izveštaj istrage da bismo utvrdili kako se dogodila nesreća i tada ćemo znati da li postoje odgovorni za nesreću. To što je zatvoren put i što je zabranjen prilaz fabrici ne znači da je bilo šta nesigurno, već da Sektor za vanredne situacije hoće da bude siguran da su prošli svi rokovi i da ljudi mogu da koriste taj put. Situacija je pod kontrolom i ne postoji opasnost da dođe do neke nove eksplozije, ali dok ne prođu svi rokovi, oni su oprezni i tako će biti dok ne budu potpuno sigurni da više ne postoji čak ni teoretska mogućnost da se bilo šta dogodi – pojasnio je Vesić.

On je u ime Grada izrazio saučešće porodicama preminulih radnika, a povređenima poželeo brz oporavak.

– Videćemo šta sve možemo da učinimo za njih. Nadam se da će se brzo ustanoviti kako je došlo do ovoga, ali i da ćemo govoriti i o tome da li je takvoj fabrici bilo mesto tu, što nije stvar lokalne samouprave, već onih koji daju dozvole – zaključio je Vesić.