ponedeljak, 11. maj 2015.

Gradonačelniku Beograda Siniši Malom nagrada „Najevropljanin” za 2014.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali dobitnik je nagrade „Najevropljanin” za 2014 godinu za projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda, koja mu je večeras uručena na svečanosti u Starom dvoru.

On je na svečanosti „Evropsko veče u Beogradu” podsetio da je u proteklih godinu dana urađeno mnogo da se Beograd vrati u Evropu.

–Uradili smo mnogo da ga približimo susedima, drugim prestonicama Evrope, da od Beograda napravimo bolje mesto za život. Time podržavamo napore Vlade Republike Srbije, koje su prevashodno usmerene ka ekonomskim reformama da Srbija postane moderna država i punopravna članica Evropske unije. Zato je važno da kao glavni grad, zajedno sa Vladom Srbije, budemo pokretač tog razvoja i primer drugim lokalnim samoupravama ka tom cilju – ukazao je gradonačelnik.

On je ocenio da smo svi zajedno na dobrom putu da od Beograda napravimo istinsku evropsku prestonicu.

–To nije lako, ali na tome ćemo istrajati jer mi nemamo drugi izbor. Beograd ima veliki potencijal ali mora da se insistira na većoj efikasnosti javnih preduzeća, konsolidaciji javnih finansija i privuče veći broj investicija – naveo je Mali i zaključio da Beograd zbog svoje različitosti i specifičnosti zaslužuje da bude deo evropske porodice.

Zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović istakla je, otvarajući manifestaciju, da se ovo prestižno priznanje dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i  organizacijama za njihov doprinos u promociji evrpskih ideja i vrednosti.

Ona je podsetila da je srpska prestonica nedavno bila domaćin Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i Samita gradonačelnika regiona gde je, kako je istakla, Beograd, kao i večeras, pokazao da deli evropske vrednosti.

Pored gradonačelnika Malog, prestižno priznanje poneli su i potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, za oblast ekonomije i privrednog razvoja zemlje. ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, kao strani državljanin, direktor Aerodroma „Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević, za oblast javnog menadžmenta i Matematička gimnazija za oblast obrazovanje.

„Evropsko veče u Beogradu” održava se 15, jubilarni put, gde se promovišu „Najevropljani” godine za politiku, ekonomiju, kulturu i preduzetništvo u organizaciji „Prve  evropske kuće u Beogradu”.