Tekuće aktivnosti – januar i februar 2012.

Tokom januara i februara 2012. Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastavio je sa aktivnostima koje su predviđene Akcionim planom.

Već ustaljena praksa obilazaka novoformiranih naselja i redovnih sastanaka sa njihovim predstavnicima nastavljena je i ovog meseca. Takođe, raseljeni građani mogli su svakodnevno od Sekretarijata za socijalnu zaštitu da potraže pomoć u rešavanju tekućih problema, pribavljanju dokumentacije potrebne za sklapanje ugovora o korišćenju mobilne stambene jedinice, kao i za dobijanje ličnih dokumenata. Predstavnici sekretarijata kompletirali su zahteve za mobilne stambene jedinice stanovnika neformalnog naselja u Bloku 72, koji će biti preseljeni u novoformirana naselja „Varoš”, „Lipovica”, „Makiš” i „Kijevo”.

Zbog obilnih padavina i veoma niske temprature u prvoj polovini februara, predstavnici sekretarijata svakodnevno su obilazili naselja kako bi se eventualni problemi nastali zbog vremenskih nepogoda u što kraćem roku rešavali. Sve vreme snabdevanje vodom i strujom bilo je bez prekida, jedini problem u nekim naseljima je nezadovoljavajuća higijena. Tim povodom posebno se razgovaralo sa porodicama koje su najviše doprinele lošoj higijeni u naselju, a svi stanovnici su zamoljeni da očiste otpad ispred svojih mobilnih stambenih jedinica i da očiste sanitarne jedinice.

Stanovnicima novoformiranih naselja od 2009. do kraja 2011. godine isplaćena je socijalna pomoć u iznosu od 17.096.174,00 dinara.

Takođe, društvenom centru u naselju „Kijevo” u Rakovici, predstavnici sekretarijata su poklonili računar, dar Filološkog fakulteta i firme Bit projekt.

Organizovane su i brojne aktivnosti i radionice, pa su tako deca tokom januara pohađala školu odbojke, učestvovala u sportskim aktivnostima „Ada 2012” i u likovnoj radionici „Likovne maštarije i igrarije”, gde su učila osnove batik tehnike slikanja. Mališani su imali priliku da u pozorištu „Duško Radović” pogledaju predstavu „Veštice” i „Tinejdž klub / Istine o odrastanju”, da prisustvuju koncertu dečjeg hora iz Australije održanom u Dečjem kulturnom centru, kao i da posete Rimsku dvoranu, bunker na Gornjem gradu Kalemegdana, Veliki barutni magacin i izložbenu postavku u Kuli Nebojša.Deca iz novoformiranih naselja, između ostalog, prisustvovala su i tradicionalnom narodnom prazniku „Vasilica”, obeleženom 13. januara u Muzeju romske kulture na Karaburmi.