četvrtak, 1. oktobar 2015.

Otvoren Muzej opančarstva u selu Rakovica

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković otvorila je danas Muzej opančarstva u selu Rakovica, nadomak Beograda, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”.

Ona je podsetila da je taj sekretarijat nadležan za razvoj turizma, kao i promociju starih zanata koji su tema ovogodišnjih Dana evropske baštine.

– Prvi muzej ovog tipa na teritoriji prestonice na edukativan i zanimljiv način promoviše proizvodnju opanaka, ali i druge stare zanate poput pripreme kafe na tradicionalan način ili kako da pravimo ajvar ili slatko – navela je Maljkovićeva.

Ona je istakla da je ovo nova turistička atrakcija na opštini Voždovac koja se nalazi na samom putu ka Avali i pozvala građane i goste prestonice da u okviru dnevnih obilazaka posete i ovo zanimljivo mesto.

Savetnik predsendika opštine Voždovac Vuk Mirčetić podsetio je da je ta opština pomogla peti projekat u okviru ovogodišnjih Dana evropkse baštine i izrazo nadu da će Muzej opančarstva dobiti značaj kakav i zaslužuje.

Predsednik Nacionalne asocijacije starih i umetničkih zanata „Neše ruke” Dejan Milosavljević rekao je da zbirka sadrži 70 pari opanaka iz raznih krajeva Srbije, od kojih su neki stari i 150 godina. On je istakao da mu je cilj da se to stvaralaštvo zaštiti i bude stavljeno na Nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine, a kasnije i na listu UNESCO-a.

U sklopu kompleksa nalazi se Centar za stare zanate, gde posetioci mogu da vide i probaju na koji način su zanatlije nekada radile poput kovača ili stolara, takođe kako su se pravile sveće na tradicionalan način, kao i da se oprobaju u pripremi zimnice ili pečenju rakije.