четвртак, 15. децембар 2016.

Посмртни остаци Димитрија Туцовића положени у Алеју великана

Градски менаџер Горан Весић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин присуствовали су данас на Новом гробљу полагању посмртних остатака Димитрија Туцовића у Алеју великана.

Венце на гроб најпознатијег српског социјалдемократе, теоретичара социјалистичког покрета и оснивача „Радничких новина” и „Борбе” положили су и његов потомак Милош Туцовић, делегација Министарства одбране, Удружење Ужичана, представници златиборског села Гостиље, родног места Туцовића, као и удружења грађана која негују сећање и традицију српских ослободилачких ратова. Поред бројних грађана церемонији су присуствовале и изасланица председника Републике Србије Јасмина Митровић Марић, министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Церемонија преноса посмртних остатака почела је парастосом испред Цркве Светог Николе, одакле је ковчег на лафету, у пратњи почасног вода Војске Србије и уз пуне државне и војне почасти пренет у гробницу у Алеји великана.

Обраћајући се присутнима, градски менаџер је подсетио да се на данашњи дан, пре 102 године великом победом српске војске завршила Колубарска битка. 

– У тој великој борби живот је дао поручник Димитрије Туцовић као неко ко је, иако противник рата, сматрао да је његова обавеза да брани своју отаџбину. Прошло је 102 године док на крају није сахрањен у Алеји великана, међу највећим српским великанима, тамо где му је и место. Све те године најбоље показују у каквом је стању било наше друштво и наша држава. За те 102 године његов град Београд је четири пута разаран, што довољно говори шта смо све као друштво прошли. Данас он почива поред Петра Кочића, сердара Јанка Вукотића, ђенерала Милоша Васића, победника са Кајмакчалана. Њему је ту место, а на нама је да у будућности оправдамо постигнуту сагласност око најважнијих тековина нашег друштва. Сви ови великани очекују од нас да друштво начинимо бољим, онаквим каквим га је за свог живота пропагирао Димитрије Туцовић – казао је Горан Весић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да је Димитрије Туцовић био човек испред свог времена. 

– Неко своје место у Алеји великана заслужи својим животом, неко смрћу, а Димитрије Туцовић то право заслужио је и животом и смрћу. Оставио је траг којим можемо дуго да га пратимо, а 102 године нису довољне за исправљење неправде. Зато када се данас клањамо сенима овог човека, клањамо се и сенима свих људи чија имена и не знамо, али чији сан живимо – истакао је министар Вулин.

О животу Димитрија Туцовића говорио је и његов потомак Милош Туцовић подсетивши на животни пут и дело великана социјалистичке мисли, али и на чињеницу да се тело Димитрија Туцовић шест пута селило, од ратишта до Алеје великана. 

– Димитрије Туцовић у наслеђе нам је оставио идеју о социјалној правди и једнакости међу људима и упозоравао на мале народе који су угњетавани. Доследно је пропагирао идеје хуманизма, солидарности и интернационализма, остављајући у наслеђе идеје које су и данас актуелне – истакао је Милош Туцовић.

Организатори државне церемоније преноса посмртних остатака Димитрија Туцовића у Алеју великана су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Град Београд.