уторак, 3. децембар 2019.

Градоначелник Радојичић отворио манифестацију поводом дана особа са инвалидитетом

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас поводом Међународног дана особа са инвалидитетом манифестацију „Ти можеш” за ученике школа за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју у Малом позоришту „Душко Радовић”.

Манифестацији су присуствовали и подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, певач Сергеј Ћетковић, ученици Основне школе „Вук Караџић”, пословно- правних школа и студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију.

Градоначелник је нагласио да је свима потребна подршка и помоћ,те да је за њега данашњи Међународни дан особа са инвалидитетом, дан подршке и помоћи тим особама. 

– Данас присуствујемо дивној продајној изложби коју су приредила ова деца и позивам све Београђане да купе украсе и друге ручно израђене предмете који ће улепшати простор и надолазеће празнике – рекао је он.

Након отварања приредбе, Радојичић је истакао јединственост и значај приредби као што је „Ти можеш”.

– Посебно желим да истакнем да су на овој приредби на којој су учестововала деца са успореним развојем и поремећајем у развоју била и деца из основних и средњих школа која размишљају о својим друговима и пружају им подршку – истакао је Радојичић.

Говорећи о подршци коју Град Београд пружа особама са инвалидитетом, Радојичић је истакао да у овом тренутку постоје лични пратиоци за 435 деце, као и да 67 особа користи услуге персоналног асистента. 

– Увели смо и нову услугу помоћи у кући за децу са сметњама у развоју,  тако да од сада ову услугу неће користити само одрасли већ и млађи, и на тај начин ћемо помоћи читавим породицама – навео је градоначелник.

Он је подсетио да је уведен и дневни боравак за 600 деце у 15 дневних боравака, као и да је једна од нових услуга у нашем граду и „Предах смештај”, којом је породицама омогућено да децу са сметњама у развоју сместе до 40 дана годишње у овој установи.

– У нашем граду издато је скоро 2.500 дозвола за паркирање особама са инвалидитетом. Такође, обезбеђене су и субвенције за комуналне услуге нашим суграђанима са инвалидитетом – објаснио је Радојичић. 

Он је нагласио да ће Београд у следећој години наставити у том правцу и да развој престонице у правцу „паметног града” доноси велике предности. 

– Развој Београда као „паметног града” донеће велике предности и суграђанима са инвалидитетом  јер ће тако добити подршку и помоћ да превазиђу баријере, као и да лакше остваре све своје циљеве – рекао је Радојичић и додао да сви заједно, као појединци и као друштво, треба да радимо на побољшању њиховог квалитета живота.

Секретаријат за образовање и дечју заштиту већ пет година организује манифестацију „Ти можеш” у којој учествују ученици београдских специјалних школа, који се представљају кроз глуму, игру, певање и плес.