среда, 4. децембар 2019.

Округли сто „Заједно лакше до посла”

Поводом Mеђународног дана особа са инвалидитетом, данас је у Општини Звездара одржан округли сто „Заједно лакше до посла”, у организацији ГО Звездара и УОСИ Београд, саопштено је из ове општине. 

У име Секретаријата за привреду присутнима се обратила Мира Богдановић, која је рекла да овај секретаријат већ дужи низ година спроводи разне мере и активности у циљу подстицања запошљавања. 

– Савет за запошљавање окупио је чланове бројних институција које се баве запошљавањем и представнике удружења особа са инвалидитетом. Из градског и републичког буџета за ову намену издваја се 27 милиона динара за спровођење јавног конкурса за запошљавање из категорије теже запошљивих и за програм стручне праксе. Ови конкурси су у завршној фази и њима је подржано 170 незапослених лица – рекла је Богдановићева.

Она је истакла да субвенције износе 240 хиљада динара, што покрива порезе и доприносе у првој години пословања на тржишту, док за субвенције послодавцу који запосли особу са инвалидитетом иде 180 хиљада динара. 

Председник УОСИ Београд Гордана Пушара рекла је да је неопходно променити закон по којем право на помоћ имају само особе са степеном инвалидитета 90 одсто, те да тај проценат треба смањити. Она је нагласила и да је потребно подићи свест целокупног друштва о проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу и замолила послодавце да их запошљавају.

Члан Већа ГО Звездара Владан Јеремић истакао је да је Општина Звездара препознала потребе ове рањиве категорије још пре 15 година оснивањем Комисије за помоћ особама са инвалидитетом, а након тога и Канцеларије за помоћ особама са инвалидитетом, која појединцима и породицама пружа помоћ и подршку у свакодневном функционисању. Он је нагласио да је општина програмом унапређења социјалне заштите на територији Звездаре услугу превоза особа са инвалидитетом наменила као посебан вид подршке.

Миодраг Пешић из Центра за социјално предузетништво истакао је као пример добре праксе АМСС, који је запослио два шампиона у паратеквонду и истакао да је овај центар у 2017. години успешно спровео два пројекта, један са Министарством за рад, борачка и социјална питања, а други са Секретаријатом за социјалну заштиту, те да је захваљујући њима 50 особа са инвалидитетом нашло посао.

На скупу су учествовали и представници градских предузећа „Београд-пут”, ГСП „Београд”, „Београдски водовод и канализација” и других градских предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом. 

Захвалнице за успешну сарадњу уручене су Секретаријату за привреду, Општини Звездара и Градском центру за социјално предузетништво.