sreda, 1. jun 2016.

Otvoren sedmi Bosifest uz podršku Grada Beograda

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin svečano su večeras u Domu omladine otvorili sedmi Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom „Bosifest 2016”. 

Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević, koji je i član žirija. 

Petronijević je podsetio da je Grad Beograd od osnivanja partner ove značajne manifestacije. On je istakao da ovaj festival, pored toga što skreće pažnju na probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, skreće pažnju i na njihovu svakodnevnicu, koja zna da bude i pozitivna i kreativna. 

– Važno je istaći da se ovaj festival, na koji smo svi danas ponosni, nalazi i u turističkoj ponudi grada Beograda – naveo je Petronijević i dodao da će se i ubuduće sve odluke Grada Beograda koje se tiču ove populacije donositi zajedno sa osobama sa invaliditetom.

On je podsetio da je Grad Beograd samo u toku prošle godine postavio 100 rampi po stambenim zgradama za osobe sa invaliditetom i najavio nastavak akcije kako bi Beograd postao grad bez barijera. 

Ministar Vulin je istakao da osobe sa invaliditetom imaju pravo da koriste ovaj svet kao i bilo ko drugi, dok je na društvu da tim osobama omogući da u skladu sa njihovim sposobnostima stvaraju, kao i da je ovaj festival još jedan dokaz te kreativnosti. 

Direktor festivala Darko Ivić zahvalio je Gradu Beogradu i nadležnim ministarstvima bez čije pomoći, kako je naglasio, festival ne bi mogao opstati sedam godina. On je istakao da se ovogodišnja manifestacija održava pod sloganom „Snaga kreativnosti”, koji je upućen, pre svih, mladim ljudima da se ohrabre i, bez obzira na hendikep, bave svim društvenim delatnostima.