sreda, 8. jun 2016.

Beograd dobija spomenike Đinđiću, Konfuciju i Žabajevu

Odlukama Skupštine grada u Beogradu će u narednom periodu biti podignuto spomen-obeležje Zoranu Đinđiću i spomenici Konfuciju i Žambilu Žabajevu.

Predsednik Odbora za podizanje spomen-obeležja Đinđiću je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić, a članovi direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, dekan Filozofskog fakulteta Vojislav Jelić, akademik i vajar Svetislav Arsić Basara, akademik i arhitekta Branislav Mitrović, bivši rektor Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović, akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, predstavnici Fondacije dr Zoran Đinđić Siniša Nikolić i Novica Antić, novinar Ivan Radovanović, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nela Mićović.
Kako je obrazložio gradski menadžer Goran Vesić, Odluka o podizanju spomenika Đinđiću doneta je u julu 2013. godine, ali tada formiran odbor za skoro tri godine održao je samo jednu sednicu.

– To je za nas neprihvatljivo jer taj odbor nije učinio skoro ništa da realizuje odluku Skupštine grada. Zbog toga imenujemo nov, koji će raditi efikasno, kako bi spomenik mogao da bude otkriven 12. marta 2018. godine, 15 godina od ubistva bivšeg premijera – rekao je Vesić.

On je naveo da su grad, kao i porodica i Fondacija dr Zoran Đinđić podržali ideju sadašnjeg mandatara Aleksandra Vučića da se spomenik postavi na trgu koji će biti izgrađen umesto trolejbuske okretnice u Vasinoj ulici. To ima svoju simboliku, naveo je Vesić, jer je Đinđić završio Filozofski fakultet i veći deo svog života proveo na Studentskom trgu.

Gradski menadžer je najavio i da će Fondacija dr Zoran Đinđić ubuduće imati podršku grada i republike, jer ova fondacija ima važnu misiju – pomoć studentima i sećanje na Zorana Đinđića. 

Spomenik kineskom filozofu Konfuciju nalaziće se na novoimenovanom Trgu prijateljstva Srbije i Kine. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade NR Kine, a predviđeno je da bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika ove države Srbiji.

Na teritoriji opštine Novi Beograd nalaziće se i spomenik kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu, i to ispred poslovne zgrade „Energoprojekt holding” u Bulevaru Mihajla Pupina. Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Kazahstana, a cilj je da se i na ovaj način doprinese jačanju veza i širenju kulture između dva naroda. Predviđeno je da spomenik, koji je rad vajara Mirlana Azmaganabetova, bude otkriven prilikom zvanične posete predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva Srbiji.

Gradski odbornici su na današnjoj sednici usvojili rešenja o dodeli naziva ulica na teritorijama opština Novi Beograd, Voždovac i Čukarica.

Na teritoriji opštine Novi Beograd, deo Ulice trešnjin cvet dobio je naziv Ulica Konfucijeva, Ulica Goce Delčeva menja naziv u Bulevar maršala Tolbuhina, dok je Pohorska sada Ulica generala Ždanova. Prostor između ulica Trešnjinog cveta i Konfucijeve, gde će se nalaziti budući Kineski kulturni centar, dobio je naziv Trg prijateljstva Srbije i Kine.

Na teritoriji opštine Čukarica, Ulica maršala Tolbuhina, koja polazi od Trgovačke do Savske magistrale, dobila je naziv Ulica Endija Vorhola. Ulica general Ždanova na Voždovcu menja naziv u Bulevar patrijarha Germana.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, između ostalog, naglasila je da su veliki ruski generali Ždanov i Tolbuhin zapravo simbol, čime se odaje počast vojnicima Crvene armije koji su stradali braneći Beograd.

Ona je precizirala da spomenik Žabajevu treba da bude poziv da upoznamo ovog pesnika, kao i kulturu Kazahstana.

Ivana Tomić, diplomirani inženjer poslovne informatike, danas je imenovana za člana Gradskog veća, umesto Marka Zeljuga, koji je podneo ostavku na tu funkciju zbog mandata na mestu narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS. Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da će Ivana Tomić doprineti boljem i kvalitetnijem radu Gradskog veća.