sreda, 15. jun 2016.

Siniša Mali: Uštedama i rebalansom budžeta do realizacije važnih projekata na koje se čeka decenijama

Gradsko veće Grada Beograda utvrdilo je na današnjoj sednici Predlog odluke o rebalansu budžeta za 2016. godinu, koji će se pred odbornicima Skupštine grada naći 22. juna, a predsedavajući, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, istakao je da je to samo nastavak konsolidacije javnih finansija.

– Ovaj rebalans gradskog budžeta pre svega je posledica ostvarenja prihoda grada iznad planirane dinamike u iznosu od 9,9 milijardi dinara. To ukazuje na povećanje privrednih aktivnosti u Beogradu, kao povoljnom ambijentu za investiranje i razvoj biznisa – ocenio je Mali.

On je  dodao da se procenjuje da će prihodi i primanja budžeta grada do kraja godine biti za više od pet milijardi dinara veći od planiranog.

– Nastavljamo sa politikom štednje i konsolidacije javnih finansija i samo ove godine očekujemo da ćemo vratiti oko 60 miliona evra kredita prema bankama, ali i da ćemo smanjiti zaduženja javnih preduzeća i opština. Ni ove godine ne planiramo dodatna zaduživanja, što govori koliko smo odgovorni i koliko se razlikujemo od prethodne gradske vlasti. Uz to, ovim rebalansom vraćamo preostalih 4,6 milijardi dinara od ukupno 14 milijardi duga koje je ostavila prethodna gradska vlast prema korisnicima socijalnih primanja, prema školama, vrtićima – rekao je Siniša Mali i istakao da politika koja se primenjuje već dve godine podrazumeva da se sve preuzete obaveze redovno izmiruju i da je to jedina odgovorna politika prema građanima Beograda.

Gradonačelnik Beograda je istakao da je rebalans budžeta rezultat dobrog poslovanja u prethodnom periodu, te da su se omogućila sredstva za finansiranje važnih projekata za prestonicu.

– Smanjujemo deficit i dalje vraćamo dugove, a ovaj rebalans predstavlja samo nastavak dobrog rukovođenja gradskim finansijama. Rebalansom smo izdvojili novac za važne projekte koji na realizaciju čekaju decenijama, kao što su rekonstrukcija Bezistana i prolaza ka Nušićevoj ulici, izgradnja tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu, za koji ideja postoji više od 70 godina – istakao je Mali.

On je dodao da će rebalans, pored navedenog, obezbediti sredstva za sanaciju i rekonstrukciju podzemnih prolaza u centru grada, uređenje parka uz Dunav kod hotela Jugoslavija, ali i uređenje novih parkovskih i zelenih površina u Bulevaru oslobođenja, kod Kalenićeve pijace i ispod pijace na Senjaku.

– Takođe, omogućena je izrada planova detaljne regulacije i tehničke dokumentacije za park Ušće, koji će biti uređen po uzoru na Gorki park u Moskvi. Sredstva su dodatno izdvojena za nove biciklističke staze, pokretanje realizacije mosta preko Dunava na poziciji Ade Huje, rekonstrukciju velikih gradskih saobraćajnica, sanaciju rukavca kod Ade Huje i konačnu izgradnju tramvajske pruge preko Mosta na Adi. Sve ovo ne bi bilo moguće da se finansijama grada nije rukovodilo na pametan i domaćinski način – naglasio je gradonačelnik.

Siniša Mali je dodao da je izdvojen novac i za projekte potpune rekonstrukcije četiri pijace u centralnim gradskim opštinama – Kalenić, Senjak, Skadarlija i Palilulska pijaca, ali i za uređenje ostalih. Prema njegovim rečima, rebalansom su izdvojena sredstva za zamenu podzemnih kontejnera, koji duže vreme predstavljaju problem Beograđanima.

On je istakao da je posebno ponosan na to što će Grad Beograd po prvi put pomoći žensko preduzetništvo i izaći u susret preduzetnicama da realizuju svoje ideje.